#2022Q&A - Marc Alenus

#2022Q&A - Marc Alenus

Meer dan een half jaar in de lappenmand liggen had het voordeel van veel albums te kunnen beluisteren. Daarbij viel hij vooral voor de Big Thief School. Niet dat die officieel bestaat, maar wie de platen van Why Bonnie en Florist beluisterde, snapt wel wat hij bedoelt.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Big Thief - ‘Dragon New Warm Mountain I Believe In You’

Florist‘Florist’

Why Bonnie’90 in November’

Black Sea Dahu‘I Am My Mother’

Ethel Cain‘Preachers’ Daughter’

Indigo Sparke‘Hysteria’

Tomberlin - 'I don't know who needs to hear this...'

Uit eigen land:

Vito - 'The Restless Kind'

Jan Verstraeten - 'VIOLENT DISCO'

Pauwel - 'Dear'

Mauger - 'SHINY'

Vraag me niet waarom de buitenlandse namen allemaal vrouwenstemmen zijn. Dat is altijd al een zwak van me geweest. Wat die platen ook allemaal gemeen hebben, is één of andere vorm van melancholie. Dat past bij mij. Het is ongeneeslijk vrees ik, maar kijk bij mijn singles van het jaar en daar staan toch heel wat mannen tussen.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Ik luister heel vaak volledige albums, maar elke week maak ik voor mezelf ook een top veertig van nieuwe singles, gewoon omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te ontdekken. Zo genoot ik wekenlang van deze:

Max García Conover - Oil Ship ft. Ben Cosgrove

Officieel niet eens een single, ontdek ik nu, maar wel mijn meest gedraaide nummer van het jaar. Komt van deze ep die een titel heeft die een vervolg in zich draagt. Laat maar komen!

Phoebe Bridgers - Sidelines 

Miss Bridgers kan gewoon niets fout doen. De recente samenwerking met SZA vind ik minder, maar dat ligt niet aan haar. Al de rest zuig ik op als een spons.

Warhaus Open Window

In het verleden had ik het lastig met het ego van Maarten Devoldere, maar dit was voor mij de beste single van Belgische bodem van dit jaar.

Crack Cloud - Costly Engineered Illusion

Klinkt als The Clash meets Arcade Fire meets Black Country, New Road. En aangezien de eersten ondertussen in het bejaardentehuis zitten, die tweede verbrand zijn door de losse handjes van meneer Butler en de derde verder moeten zonder zanger, zou dit wel eens iedereens favoriete zootje ongeregeld kunnen worden.  

Still CornersFar Rider

Met zeven minuten geen alledaagse single, maar de combinatie van het Chris Isaak-achtige gitaartje van Greg Hughes en de hypnotiserende stem van Tessa Murray maakt dit tot het ultieme roadtrip-nummer.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Ioana Iorgu‘Mean Time’

Het zou me niets verbazen mocht het één van haar eigen collages zijn. Ik weet dat ze er maakt en deze onthult op subtiele wijze een paar thema’s die op de plaat aan bod komen en geeft de gelaagdheid weer.

Jan Verstraeten - 'VIOLENT DISCO'

Hiervan weet ik wel zeker dat Verstraeten het zelf schilderde. Daar zijn zelfs beelden van. De brute kracht is zo overweldigend! Ik zou het dolgraag in huis halen, al zal het wellicht budgettair niet haalbaar zijn en mijn vrouw haar veto zou stellen, mocht ik het in de woon- of slaapkamer ophangen.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Arctic Monkeys – ‘The Car’

Ik ben er zelfs niet helemaal doorgeraakt en het zou nochtans een van hun betere moeten zijn. Ik voel het niet.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Jasper ErkensStill Waiting

Twee weken geleden hadden we de primeur van deze clip. Helaas is die nog altijd geen tweehonderdvijftig keer bekeken op YouTube. Onbegrijpelijk, want je komt ogen te kort.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Een stom sportongeval hield me grotendeels buiten de zalen het voorbije jaar, maar het optreden dat ik me het best herinner was dat van Sylvie Kreush tijdens Little Waves. Het had niet eeuwig moeten duren, maar ze mocht me zeker na afloop wel als groupie uitnodigen in de kleedkamer. Ik was helemaal euh... opgewarmd.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Big Thief - ‘Dragon New Warm Mountain I Believe In You’

Om te eindigen waar we begonnen zijn. Lees de recensie en dan weet je dat we heel graag bij die verschillende opnamesessies aanwezig hadden willen zijn.

19 december 2022
Marc Alenus