Christophe Demunter

Het moet hard zijn geweest voor een verwoed concertganger als (cd), maar hij slaagde er uiteindelijk toch nog in om de kaap van vijftig te ronden. Tijd voor zijn eindejaarslijst.

Beste albums?

Thurston Moore - ‘By The Fire

Styrofoam - ‘Political Songs

Sophia - ‘Holding On / Letting Go

Loma - ‘Don’t Shy Away

Thisquietarmy x Away – ‘The Singularity, Phase 1

The Microphones - 'The Microphones In 2020'

Christophe: "Ik koop vooral platen aan merchtafels en in de lokale platenwinkels. 2020 was dus een mager beestje. De impulsieve aankopen gebeurden dit jaar vooral op de vele Bandcamp Fridays, het kleinere broertje van het intussen ontsporende Record Store Day (“Re-issue! Re-package! Re-evaluate the songs! Double-pack with a photograph”). Tijdens een jaar waarin tot tweemaal toe werd verhuisd, sta je ook al eens stil bij al dat gesleur met zwaargewichtdubbelelpees…

2020 deed voor mij ook de grens vervagen tussen echte releases (al dan niet fysiek) en eerder vluchtige creatieve uitbarstingen tijdens livestreams (die uiteindelijk ook eindeloos beschikbaar blijven op het internet)."

Knapste video van 2020?

Arab StrapThe Turning Of Our Bones

"Ten huize van stonden vooral de Van Ranst- en Filip I-tributes door het olijke duo Supercontent op endless repeat. Maar mijn persoonlijke favorietje van het jaar is toch wel The Turning Of Our Bones van het al even olijke duo Arab Strap. Luguber en komisch, zoals we van deze Schotten gewend zijn."

de portables – sessie voor daFestival #1

"Het was niet alleen muzikaal genieten van wat de portables bij elkaar improviseerden voor ons eigen festivalletje, ook visueel was hun driehonderdzestiggradenvideo met audiosurround een streling."

Wat is het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Strand Of Oaks - AB – 6 februari

Thurston Moore Group – Les Ateliers Claus – 9 februari

Jeffrey Lewis & The Voltage – De Gudde Wëllen – 4 maart

Chantal Acda – Huis Van Alijn – 21 augustus

De hele line-up van 24 Hours Deep Listening – Lakenmetershuis – 2 en 3 oktober

"De concertteller tikte dit jaar af op amper vijftig bands, waarvan de helft in de tweeënhalve maand voor de eerste lockdown. Als ik nu terug kijk op het lijstje, dan mis ik toch verdomd avondjes in volgepakte stomende clubs (afscheid Public Psyche in Afsnis, 1 februari) of genieten van mij voorheen onbekend talent (Jeffrey Lewis & The Voltage in De Gudde Wëlllen, 4 maart).

In de tweede helft van het jaar was alles anders en werd de beleving van een concert grotendeels gefnuikt door de afstands- en plexiglasregels. Toch werkte het voor sommige akoestische shows (Chantal Acda in Huis van Alijn, 21 augustus of Whorses in De Roes, 24 september)

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

Black Midi + Protomartyr + Black Country, New Road – Les Nuits Botanique – 5 mei

"Net als zowat iedereen had ik Cave nog wel eens willen ondergaan. Maar naar deze triple bill in de Botanique keek ik ook wel hard uit. Daarnaast ook wel jammer dat we nooit zullen weten wie Sonic City dit jaar had gecureerd en welke fantastische bands we in november in Kortrijk hadden kunnen ontdekken."

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

BARST – daFestival#1

"Ik pik er BARST uit, maar eigenlijk zat de line-up van ons eigenste daFestival vol juweeltjes: Ohio Mark, Lone Blue Heron, de portables, Styrofoam, Mon-o-phone, Stijn afstandsjammend met Anderslander, …

Omdat eigen lof stinkt, haal ik buiten daMusic ook graag de vele live-streams van thisquietarmy aan (lichten uit, hoofdtelefoon op, Chimay in de buurt, bovengemiddeld volume) en de recente live-stream van Sophia die haast als een echt concert aanvoelde."

Welke song vat 2020 het best samen?

"Misschien dit trio uit de oude doos: Lockdown van Fugazi, Infected van The The en Don't Stand So Close To Me van The Police?"

Is er een muzikale trend waar je veel van verwacht?

"In het begin van het jaar zag ik soms artiesten naar ons toe komen en in donkere, stinkende achterzaaltjes de muziek ter plekke live brengen. Daar zit misschien nog een ideetje in voor 2021?"

En is er één die je constant irriteert?

"Geen trend maar, als ik dan toch iets in dit vakje moet invullen, dan maar het feit dat iemand naar wie Pinback ongewild een song vernoemde zich zo nodig de naam van de Vooruit moest toeëigenen."

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

"Als de lockdown zich nog ver in 2021 uitstrekt, zou het fijn zijn mochten muziekfans het normaal gaan vinden om ook een paar euro op te hoesten om een livestream te volgen. In 2020 moest dat vooral gratis zijn."

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"De comeback van de eeuw: concerten en festivals van vlees en bloed. Hoewel ik vrees dat sommigen misschien wel definitief zullen wegblijven van concerten, niet zozeer wegens smetvrees, maar eerder omdat het een hobby uit het verleden kan lijken. Hopelijk tast dit nieuwe virus mijn eigen concertmaatjes niet aan."

18 december 2020
Christophe Demunter