Styrofoam - Political Songs

Silent Face Records

Political Songs

Deze zomer vult één van de collega’s de komkommertijd met lijstjes. In het lijstje #DeSnelsteWeek konden Mike Watt en zijn Minutemen niet ontbreken. Viet Nam (1’27”) haalde de lijst, ten nadele van die andere Minutemen-song Political Song For Michael Jackson To Sing (1’29”). Vandaag kunnen we dat laatste kleinood in ere herstellen, want misschien was die song uit 1984 wel de inspiratie voor Styrofoam om een reeks homebrew synthesizertracks uit te brengen onder de noemer ‘Political Songs’. De cassetterelease is nu verkrijgbaar via Bandcamp.

Het is bezwaarlijk een corona-tussendoortje (dat vonden we van ’s mans heerlijke sessie voor daFestival evenmin!), want Arne Van Petegem broedde in 2019 al op het thema. Een jaar geleden plaatse hij Political Song For Boris Johnson To Sing in zijn Soundcloud (de song keert op de tape terug onder de naam Political Song For Susan Sontag To Sing).

Aan de vooravond van de Brexit volgde een Political Song For The European Union To Sing (Slow And Painful) en het binnenhalen van de staat Californië door Bernie Sanders tijdens “Super Tuesday” gaf begin maart aanleiding tot een Political Song For The Democratic Party To Sing. Die twee tracks worden nu op de ‘Political Songs’-tape gelinkt aan zwarte activisten James Baldwin en Angela Davis. Zoek dus vooral geen verband tussen de composities en een welbepaald politiek statement.

Een politieke boodschap moet eenvoudig verpakt zijn, moet Van Peteghem gedacht hebben. Geen indiepop noch indietronica, geen gitaarlaagjes, geen bas noch drums, maar louter synthesizergefrunnik. Het levert zeven songs op waarin Styrofoam alle uithoeken van de muzikale speelkamer verkent. Elk van die zeven songs lijkt de neerslag van een ongecontroleerde improvisatie, maar toch stoten we bij elke luisterbeurt op een nieuw laagje. Zo hebben wij onze instrumentals graag.

5 september 2020
Christophe Demunter