Chantal Acda - Best Friends Forever

Huis Van Alijn, 21 augustus 2020

Chantal Acda - Best Friends Forever

“Ik hoop jullie heel gauw weer in het echt te zien”, zo besloot Chantal Acda vier maand geleden de sessie die ze ons schonk voor daFestival. Wat veel te lang onzeker leek, gebeurde vrijdagavond dan toch in Gent. In de mooie binnenkoer van het Huis Van Alijn speelde Chantal Acda - als trio bijgestaan door een tweede gitarist, Gaëtan Vandewoude (zie ook Isbells), en een blazer, Niels Van Heertum - voor een paar dozijn bubbels een feeëriek concertje.

De muzikante zat de voorbije maanden niet stil en had heel wat nieuwe nummers meegebracht. Mooie songs over oudjes die van achter een raam met kinderen communiceren of een liedje over een gemiste trip naar de wolven in Wit-Rusland. Het publiek hing muisstil aan haar lippen en de kinderen in het publiek durfden het pakje chips pas openritsen, wanneer de volwassenen even met een applaus de stilte doorprikten. Doe er een middeleeuwse achtergrond en een snoer kleurrijke lampen in de fruitbomen bij, en je begrijpt dat het een magische avond was.

Het optreden was opgedeeld in twee bedrijven van elk drie kwartier en in deel twee grasduinde Chantal Acda verder in het openlijk introspectieve repertoire. In een weids adresboekje duikend met een song die ze met Chris Eckman van The Walkabouts schreef (Riding Shotgun) of werelds aan haar thuis denkend, waar haar zoon samen met zijn dertienjarige zus het kot alleen had (Son). Voor het jongste meisje in het publiek, dat haar had gevraagd of ze ook liedjes in het Nederlands zong, bracht ze ontwapenend Boekentoren, haar muzikale interpretatie van dichteres Lotte Dodions poëzie. Chantal en Juliet werden instant BFF.

Een avond lang vergaten we dat we noodgedwongen braaf aan een tafeltje zaten. Na al die maanden wisten we bijna niet meer dat er geen beter medicijn bestaat dan live muziek om het hoofd leeg te maken. Maar toen we ’s ochtends wakker werden, bleek dat avondje good old Gentse Feesten toch maar een bedrieglijke droom. Maar wel een droom die ze ons niet meer zullen afnemen.

Vanavond (zaterdag 21/08) kun je Chantal Acda nog in Gent zien, samen met o.a. Mauro en Eric Thielemans' Everyday Magic Ensemble. Sinds deze week is ook Acda's debuut-album "Let Your Hands Be My Guide" terug beschikbaar op cd (een nuttige besteding van je opgepotte vakantiegeld voor 2020).

22 augustus 2020
Christophe Demunter