#2022Q&A - Catherine Smet (BLUAI)

#2022Q&A - Catherine Smet (BLUAI)

Alle links in het jaaroverzicht van de frontvrouw en bezieler van BLUAI lopen naar recensies van haar dorpsgenoot. Zijn er hier boze krachten aan het werk? Spannen die twee samen om hun muzieksmaak op te dringen? Niets is minder waar. De twee hebben elkaar zelfs nog nooit ontmoet, al is onze man ook fan gebleken van 'Junkyard', de ep die BLUAI dit jaar op de mensheid losliet.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

S10 - 'Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt'

Indigo Sparke - 'Hysteria'

Big Thief - 'Dragon New Warm Mountain I Believe In You'

Pauwel - 'Dear'

Tomberlin - 'I Don't Know Who Needs To Hear This'

Al deze platen zijn warme dekentjes die ik geregeld bovenhaal. Soms om dagen door te komen, maar ook soms om terug te blikken op fijne momenten waarbij deze muziek deel is van de herinnering.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

King Hannah - It's Me And You, Kid

Tin Fingers ft Fenne Kuppens - Islandhead

Julia Jacklin - Lydia Wears A Cross

Pinegrove - Iodine

Ão - Best Served Cold

'I'm Not Sorry, I Was Just Being Me' is een album dat me helemaal heeft weggeblazen. Maar It's Me And You Kid is toch wel de ultieme favoriet. Islandhead is de ultieme schijf van dit jaar en een fantastische samenwerking. Ik ben benieuwd hoe vaak ik het opgezet heb. Julia Jacklin doet het weer. Pinegrove is alweer een warm deken. Ão is een revelatie. Ze zullen het nog ver schoppen. Best Served Cold was het allereerste dat ik ooit hoorde van hen. Dus de verwachtingen liggen hoog.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Tsar B - Auwch

Het beeld spreekt voor zich. De clip die eraan verbonden is geeft een totaalplaatje. Majestic.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Taylor Swift - 'Midnights'

Ik blijf maar proberen, maar dit album kon me weer niet echt bekoren. De samenwerking met Phoebe Bridgers voor Nothing New dan weer wel. Ach, misschien wordt ik ooit een Swifty.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Indigo Sparke - Pressure In My Chest

De titel wordt heel duidelijk in de clip. Je voelt de druk in je borstkas met de beklijvende perspectieven en het gekronkel van Indigo Sparke. Prachtig.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Phoebe Bridgers @ Down the rabbit hole

Ik ontdekte Phoebe Bridgers niet zo lang na de release van haar allereerste album 'Stranger In The Alps'. Afgelopen zomer zag ik haar pas voor de eerste keer live. Eindelijk. Ze kon de verwachtingen zeker inlossen. Het was enkel jammer dat het op klaarlichte dag plaatsvond. Ik wil haar zeker opnieuw zien in een donkere zaal.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moetworden, dan is het...

Big Thief - 'Dragon New Warm Mountain I Believe In You'

Alles, wat Adrianne Lenker onderneemt met muziekprojecten, is voor mij genoeg om een documentaire over te maken. Ik denk dat het laatste album van Big Thief een creatief avontuur was, waar niemand het fijne van weet. Ook heel het idee van zoveel singles te droppen vond ik een interessante tactiek voor een band als Big Thief.

31 december 2022
Marc Alenus