Koerian Verbesselt

Zonder enige twijfel de vreemdste vogel op de redactie en net daarom laten wij hem voluit de vleugels uit slaan. (kv)'s steeds weer oneindige eindejaarslijst. Voor de doorzetters en gelijkgezinden.

Beste albums?

The Body - ‘I’ve Seen All I Need To See’

Caroline Shaw, Sō Perscussion - ‘Let The Soil Play Its Simple Part’

Pharaoh Sanders & Floating Points - ‘Promises’

Various - ‘La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990

Senyawa - ‘Alkisah’

Robert Aiki Aubrey Lowe - 'Candyman'

Iosonouncane - ‘IRA’

Divide And Dissolve - ‘Gas Lit’

Tomaga - ‘Intimate Immensity’

The Bug - ‘Fire’

Grouper - ‘Shade’

Machinefabriek - ‘With Drums’

Wasted Death - ‘Ugly as Hell 1&2’

Sleaford Mods - ‘Spare Ribs’

Richard Dawson - ‘Henki’

Earth Girl Helen Brown - ‘Earth’

Portico Quartet - ‘Terrain’

Claire Rousay - ‘A Softer Focus’

Lingua Ignota - ‘SINNER GET READY’

Lyra Pramuk - ‘Delta’

Moor Mother - ‘Black Encyclopedia Of The Air’

Part Chimp - ‘Drool’

Squid - ‘Bright Green Field’

Tirzah - ‘Colourgrade’

The Body & Big|Brave - ‘Leaving None but Small Birds’

Irreversible Entanglements - ‘Open the Gates’

Little Simz - ‘Sometimes I Might Be Introvert’

Amenra - ‘De Doorn’

Alexis Marshall - ‘House Of Lull, House Of When’

Dijf Sanders - ‘Lichen’

Emeka Ogboh - ‘Beyond the Yellow Haze’

Arab Strap - ‘As Days Get Dark’

The Notwist - ‘Vertigo Days’

Nick Cave & Warren Ellis - ‘CARNAGE’

Black midi - ‘Cavalcade’

Alkerdeel - ‘Slonk’

Theegezin - ‘Krokus’

Dave - ‘We’re All Alone In this Together’

2021 was het jaar van de monolieten. The Body, Senyawa, Divide & Dissolve, The Bug en in mindere mate Alexis Marshall en Full Of Hell produceerden onverzettelijke, ondoordringbare, koude platen. De eerste vier zijn ongetwijfeld klassiekers. Pharaoh Sanders en Floating Points is een op het eerste gezicht onwaarschijnlijke samenwerking, maar leverde een meesterwerk op. Caroline Shaws gevoelige en lowkey grappige ambient, de speelse Spaanse (verexcuseer me de alliteratie) jarentachtigacid op ‘La Ola Interior’, de kinderlijke funk van Earth Girl Helen Brown, de drumcollages van Machinefabriek en de eigengereide soundscapes van Emeka Ogboh, Dijf Sanders en Claire Rousay raakten elk op een hartverwarmend pretentieloze manier een gevoelige snaar. Met ‘IRA’ zet Italiaan Iosonouncane een volstrekt megalomane krachttoer neer. Verder deden Richard Dawson, Moor Mother, black midi, Sleaford Mods en anderen gewoon waar ze goed in waren en ben ik nog altijd een relatieve nitwit als het op hiphop aankomt.

Beste song?

Meedogenloos, postapocalyptisch en ijskoud. De subbass en noisescapes ademen geweld en hopeloosheid, de dancehall-/grime-rhymes van Flowdan zijn stuk voor stuk statements. Samen zorgen ze voor de meest intense track in The Bugs oeuvre.

Mooiste artwork?

Elegant, tijdloos en licht abstract, net als de plaat.

Knapste video?

Little Simz trekt door een soort retro-sixties-Nigeria (het geboorteland van haar ouders). De artsy video zit tjokvol referenties en baadt, net als de song, in Afrobeat-vibes.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Pak Yan Lau - Miry muziekkapel - 7 oktober

Was dit het beste concert dat ik dit jaar zag? Misschien. Wat wel vast staat is dat ik nog nooit een concert als dit zag. Van minimalistisch en neoklassiek naar kletterende noise, van erg onder- naar erg overprikkelend. Speelgoedpiano’s en zelfgemaakte klokkenspellen, improvisatie en directie. Ik kreeg kop noch staart aan deze set. Zo hoort het.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Nick Cave - Sportpaleis - 10 april

Spreekt, denk ik, voor zich.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Kleinere bands moeten tegenwoordig een paar jaar wachten om een album op vinyl geperst te krijgen. Reden? Muziekmoguls kopen productiecapaciteit voor Record Store Day en commerciële kanonnen als Taylor Swift. De muziekindustrie wordt geregeerd door en voor winstbelangen van een paar multinationals en daarvoor moeten alle kleine spelers wijken. Weg met Warner, Sony, LiveNation en Spotify. Geef muziek in handen van fans en artiesten.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

“Тhеу wаnnа tеll уоu уоu’rе аlrеаdу frее / Рut thеѕе сhаіnѕ оn аnd rоb уоu blіnd / Whеn thеу со-ор thе mоvеmеnt / Dоn’t trір јuѕt hоld thе lіnе / Ноld thе lіnе”

Tom Morello en Grandson zijn niet de meest eloquente lyricisten, maar schreven zonder meer het meest relevante lied van 2021. Oktober en november zijn in de VS herdoopt tot striketober en strikevember vanwege de golf aan stakingen die er plaatsvond bij grote bedrijven (John Deere, Nabisco, Kelloggs, etc.). Amazon vermoordde deze week zes werknemers door hen te verbieden hun shift te stoppen tijdens een orkaan. De strijd is nog niet voorbij en de strijdliederen hopelijk ook niet.

Beste platenwinkel?

Mijn stad, Gent, is gezegend met de twee beste platenwinkels ter wereld. ZoeZoe Records met een fantastisch gecureerde collectie, die niet toevallig naadloos aansluit bij mijn vreemde muzieksmaak. Consouling Sounds omwille van hun innovatieve driehonderdzestiggradenaanpak, onmetelijke vriendelijkheid en compromisloze DIY-attitude.

Beste playlist?

Ik luister niet naar playlists, enkel albums. Heeft daMusic een playlist? Ewel, die dan.

Waarop ben je zelf het meest trots ?

Op muzikaal vlak ben ik ondanks een ongelooflijk druk jaar blijven reviewen en speel ik opnieuw in een band. Ik heb het gevoel dat mijn smaak, oor en pen blijven ontwikkelen. De kleine dingen zijn vaak de belangrijkste.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Dit jaar voegden onder andere The Bug en Divide And Dissolve zich bij de schare artiesten die deze steeds grimmigere maatschappelijke periode vertalen in grauwe, politieke en postapocalyptische platen. 2022 zal die trend ongetwijfeld doortrekken.

20 december 2021
Koerian Verbesselt