De 9 van '94: Nirvana - MTV Unplugged In New York

Flashback

De 9 van '94: Nirvana - MTV Unplugged In New York

Dit najaar keren we negen weken lang terug naar 1994. Het jaar waarin 'Pulp Fiction' een bioscoophit was, de wereld kennis maakte met 'Friends' en Nelson Mandela president van Zuid-Afrika werd. Wij bij daMusic kijken vooral naar de muzikale jaarrekening. Aan alles komt een einde, ook aan 1994 en onze terugblik. Afscheid van dit muzikale jaar nemen we symbolisch met het laatste werk dat één van de meest iconische bands uit de jaren '90 op plaat zette. Afscheid nemen we met Nirvana en hun 'MTV Unplugged In New York'.

Eigenlijk begon het verhaal van dit iconische album op 18 november 1993, toen Nirvana na veel aandringen naar de Sony Music Studios in New York trok voor een akoestische set voor MTV. Het optreden werd een gamechanger voor hen. Cobain was namelijk niet echt voorstander van een volledig akoestisch optreden. En de band had ook besloten dat dit zeker geen unplugged zou worden zoals alle vorige afleveringen.

Weinig hits, een boel covers en met leden van The Meat Puppets als gasten en dus alles behalve wat iedereen had verwacht. Bij het samenstellen van de set zouden ze zich gebaseerd hebben op het eerste soloalbum van Mark Lanegan, ‘The Winding Sheet’. Het is daaruit dat ze Where Did you Sleep Last Night pikten, op zijn beurt een cover van bluesgigant Leadbelly. Het zou uiteindelijk één van de populairste covers van het moment worden.

Toen het optreden uiteindelijk, iets minder dan een jaar later, als album werd uitgegeven, zowat zeven maanden nadat Cobain zichzelf van het leven had beroofd, werd het een gigantisch succes. Een kleine week na de release stond het album al op nummer één in de billboard 200 en werden er 301.500 exemplaren van verkocht, meer dan van eender welk ander Nirvana-album.

Begrijpelijk uiteraard, omdat dit album pas na de dood van de frontman op de markt kwam en iedereen de songs in een compleet ander licht zag, net als zijn gedrag tijdens de show en de keuze van de setlist. Of dit dan de reden is waarom het album zodanig goed verkocht, blijft een raadsel. Toenmalig drummer Dave Grohl en bassist Krist Novoselic vonden het gewoonweg een mooi eerbetoon.

Er stonden trouwens nog covers op de plaat van The Man Who Sold The World van David Bowie en Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam van The Vaselines. In 2007 werd het optreden dan uitgegeven op dvd met onder meer Something In The Way en Oh Me, songs die de uitzending niet haalden. Ook de repetitieversies van Polly, Come As You Are, Plateau, Pennyroyal Tea en The Man Who Sold The World werden erin opgenomen. Die versies kan je wel vinden op de '25th Anniversary' vinyl editie van het album, die dit jaar verscheen.

Het werd uiteindelijk één van de meest succesvolle albums, gebaseerd op edities van MTV Unplugged. De producers hebben dus serieus ongelijk gekregen. Jammer dat Cobain er niet meer was om het mee te maken. Maar vraag blijft of het even veel succes had gekend, als dat wel zo was geweest.

Bedankt om negen weken lang onze terugblik op 1994 te volgen, te lezen en te liken. Hier kan u alle artikels nog eens terugvinden en herlezen. Tot volgend jaar!

Blur - Parklife
Nas - Illmatic
Underworld - Dubnobasswithmyheadman
Live - Throwing Copper
dEUS - Worst Case Scenario
Manic Street Preachers - The Holy Bible
Richard Thompson - Mirror Blue

30 november 2019
Lobke Van Gestel