Best Kept Secret 2017: Tien om uit te kiezen

Voorbeschouwing

Hoera! Best Kept Secret viert dit jaar zijn vijfde verjaardag! Volgend weekend, meer bepaald op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni, presenteren ze op het feeërieke festivalterrein in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, op een boogscheut van Tilburg opnieuw meer dan honderd artiesten, bands en dj’s op vijf verschillende podia. Er is weer ruimte voor alle genres en er vallen dus weer een pak zaken te ontdekken. De mensen met keuzestress willen wij graag volgende tien bands aanraden.

Na een break van twaalf jaar is Millionaire (TWO, Vrijdag, 19u35-20u35) weer helemaal terug. Bezieler Tim Vanhamel is al die jaren eigenlijk nooit weggeweest, maar kwam uit het niets met een nieuwe single en een uitmuntend nieuw album ‘Sciencing’.

Killer Mike en El-P vormen reeds enkele jaren samen de hiphopgroep Run The Jewels (ONE, Vrijdag, 22u35-00u00). Op de recentste plaat uit 2016, die ze na voorgander ‘1’ en ‘2’, maar gewoon logischerwijs ‘3’ genoemd hebben, slaan ze in de huidige woelige tijden activistische spijkers met koppen.

Kim Janssen (TWO, Zaterdag, 13u30-14u30) bracht onlangs zijn wondermooie tweede plaat ‘Cousins’ uit. In tegenstelling tot het eerder ingetogen debuut pakt hij het nu iets grootser aan met blazers en strijkers. In Nederland is hij aan een ware veroveringstocht bezig. Hopelijk volgt Vlaanderen snel. De grens is tenslotte niet veraf.

Negen jaar liet Cigarettes After Sex (THREE, Zaterdag, 21u05-22u05) ons wachten op de debuutplaat, maar nu die er eindelijk is, blijkt die het wachten meer dan waard. De ene noemt het romantische slowcore; de andere spreekt over ingehouden filmische muziek. Wij vinden het gewoon heel schoon en kijken er al naar uit hoe Greg Gonzalez dat live zal overbrengen.

Arcade Fire (ONE, Zaterdag, 22u15-00u00) staat synoniem voor bevlogen, rijk gearrangeerde en gepassioneerde indierock. Sinds ‘Funeral’ in 2004 zijn ze niet gestopt met straffe, relevante albums maken en ook het binnenkort te verschijnen ‘Everything Now’ belooft veel goeds, als we op de gelijknamige single mogen afgaan. Live is de Canadese band overigens nooit minder dan straf.

STUFF. (THREE, Zaterdag, 00u00-00u45) is terug met een nieuwe plaat. 'Old Dreams, New Planets' bevestigt al het goede, maar laat vooral horen dat STUFF. enorm is gegroeid. De mix van instrumentale jazz, funk en elektronica doet het op plaat goed, maar het is vooral live dat de gensters er vanaf vliegen.

Strand Of Oaks (ONE, Zondag, 17u50-18u50) brak bij ons door dankzij de superstraffe single JM vanop zijn album ‘HEAL’ en vooral met dank aan Duyster. Frontman Timothy Showalter weet op onnavolgbare wijze de folkrock rauw te verpakken en te overgieten met een cocktail van botsende emoties.

Sinds zijn verpletterende, verstilde versie van Feists Limit To Your Love is James Blake (ONE, Zondag, 19u50-20u50) niet meer opgehouden met de grenzen van de dubstep af te tasten. Collega’s staan in de rij om met hem samen te werken en zijn cv met nominaties en prijzen begint aardig aan te dikken. Live doet hij koppig zijn eigen ding, maar laat dat ding nu net heel straf zijn.

Met ‘From Deewee’ bracht Soulwax (TWO, Zondag, 20u50-21u50) het eerste studioalbum uit in twaalf jaar. Het album is een vervolg op de Transient Program For Drums & Machinery-tour van vorige zomer. Die titel zegt het meteen: drums en machines! Verwacht u op het podium aan drie drumstellen, een basgitaar en een leger analoge knoppen en vintage synths. En ook nog aan nieuw werk en klassiekers, maar allemaal afgemeten, retestrak en van een bijzonder hoog niveau.

Met Radiohead (ONE, Zondag, 22u-00u30) heeft Best Kept Secret alvast een afsluiter weten vast te leggen om u tegen te zeggen. Met het vorig jaar verschenen ‘A Moon Shaped Pool’ bewezen ze dat ze nog steeds ongelofelijk straffe en relevante muziek kunnen maken zonder compromissen te sluiten. Live doen ze dat kunstje bovendien vaak over en dat meer dan twee uur lang!

13 juni 2017
Patrick Blomme