Cigarettes After Sex - Cigarettes After Sex

Partisan Records

Hoeveel bands doen er negen jaar over om een debuutplaat uit te brengen? Cigarettes After Sex van Greg Gonzalez is er één van. En het was het wachten waard.

Cigarettes After Sex

Gonzalez heeft altijd al zijn tijd genomen. In 2012, vier jaar na het ontstaan van dit project, bracht hij een eerste ep uit met vier nummers die al volledig in de lijn lagen van de tien songs op deze debuutplaat. Daarna deed hij drie jaar over een volgende single. Dat werd Affection en de enthousiaste reacties daarop dreven hem vooruit naar deze plaat, die de voorbije maanden al vooraf werd gegaan door fantastische singles als K., Apocalypse en recent nog Each Time You Fall In Love.

Alleen dat zijn al drie argumenten die de aanschaf van dit schijfje rechtvaardigen. Wie daarbij in zwijm viel, zal ongetwijfeld een heel album lang genieten van nog veel meer van dezelfde ingehouden, tot in de kleinste details geperfectioneerde, filmische songs.

Gonzalez, die in Brooklyn een tijd een cinema open hield en houdt van mysterieuze, wazige en romantische prenten zoals ‘L’avventura’ van Aontonioni en ‘La Double Vie De Véronique’ van Kieslowśki, slaagt erin de romantiek en erotiek van deze flms in klank en woord te gieten en adopteert tegelijk die trage, vertederende, maar melancholische sfeer.

Hij dompelt zijn songs ook onder in een natuurlijke echo. Zo nam hij, geïnspireerd door ‘The Trinity Session’ van The Cowboy Junkies Each Time You Fall In Love op in de traphal van zijn cinema en ook de negen andere songs werden live, rond één microfoon opgenomen, maar dan wel in een repetitiehok in Bushwick.

In een titel als John Wayne is de verwijzing naar het witte doek overduidelijk, maar ook onderhuids ontdek je Gonzalez’ liefde voor film en camera’s. Zo verwijst Opera House naar de film ‘Fitzcarraldo’ terwijl Flash zowel naar Leonard Cohen als naar fotografie in het algemeen hint.

Meestal, zoals in Sunsetz en Sweet, lijkt Gonzalez ongelooflijk lief en romantisch. Dat is niet alleen te wijten aan zijn vrouwelijk klinkende stem. Hij beschrijft in de songs zijn liefde op een dusdanig ontwapenende en eerlijke manier dat de muziek de perfecte soundtrack is bij een warm, gedeeld ligbad inclusief kaarsjes. Maar hij is een deugniet, zoals hij zelf toegeeft in Truly. Daar klinkt dat al als: “Know that you really don't need to be in love to make love to me”, en in de slotsong Young And Dumb zingt hij: “Well I know full well that you are the patron saint of sucking cock / Señorita, you're a cheater / Well, so am I.”

In dezelfde song zingt hij “Drive your car to the beach with the song on repeat…” Wij rijden al dagen rond met deze plaat op herhaling en zullen dat blijven doen tot 29 juni. Dan speelt Cigarettes After Sex op Rock Werchter.

7 juni 2017
Marc Alenus