Kim Janssen The Truth Is, I Am Always Responsible

Volkoren
The Truth Is, I Am Always Responsible
Het Volkoren label is op onze redactie door de jaren heen een waar synoniem voor kwaliteit geworden. Denk maar aan Brown Feather Sparrow, at the close of everyday en een paar atmosferische plaatjes van Sixteen Horsepower. Het debuut van Kim Janssen, dat eveneens op dit uitstekende folklabel verschijnt, belooft ons dan ook veel goeds. Maar zelfs de grootste verwachtingen kunnen wel eens verkeerd uitdraaien.


'The Truth Is, I Am Always Responsible' begint veelbelovend met het slepende Homesick And Hotelrooms. Een gezellige akoestische gitaar en een warme stem verwelkomen ons in de wereld van een jonge muzikant. Fluisterfolk voor een gehaaste generatie. Een zweverige pedal steel baadt het geheel in een ontspannen sfeer.

Na deze opener zijn we de vluchtige ambiance echter meer dan beu. De stem van Janssen blijft op de vlakte en zijn gemompel lijkt weinig emotie prijs te geven. Alsof hij tegen zijn zin in de studio zat. Luister maar naar Keeping Promises.

De intro van Let's Pretend That I'm Being Honest staat ons dan wel weer aan. De mooie tokkel laat ons even horen hoe sober en smaakvol deze plaat wel had kunnen zijn. Na een dertigtal seconden bederft een irritant percussie-instrumentje echter weerom de pret. Te veel toeters en bellen, meer kunnen we over de productie niet zeggen.

Eens we het pathetische The Saddest Love Story Ever Told voorbij zijn, hebben we mooi genoeg van dit plaatje. Steeds weer diezelfde zweverige arrangementen beginnen hun sporen na te laten. We bijten nog even door en wonderwel, het loont. Met Sorry krijgen we dan toch nog een smaakvol liedje voorgeschoteld.

We hebben meerdere draaibeurten lang geprobeerd om onze mening bij te schaven, maar we kunnen helaas niet anders dan zeggen dat dit plaatje ons niet veel doet. Ons buikgevoel riep 'Stray Age' van Daniel Martin Moore uit tot één van de beste plaatjes van 2008. Hier kunnen we enkel over een vage buikpijn spreken.

June 12, 2009
Dimitri Muylaert