Tricky Troostie

Fotograaf en strijder voor de Belgische in het algemeen en de Mechelse muziek in het bijzonder. Dit jaar waagde hij zich aan meerdere recensies en wij van de eindredactie hopen dat hij daarmee doorgaat. Maar genoeg gezeverd: het jaaroverzicht van (tt).

Beste albums?

Naima Joris'Naima Joris'

Psychonaut / SÂVER - 'Emerald'

De Beren Gieren - 'Less Is Endless'

Amenra - 'De Doorn'

Arno - 'Vivre'

Hippotraktor - 'Meridian'

Waarom?

Ook dit jaar blijven we de lokale muziekscene een warm hart toedragen. Maar dat niet alleen: ook de kwaliteit, die dit jaar boven kwam drijven, blijft ons charmeren. #ikluisterbelgisch

Beste song?

Mooiste artwork?

Mercelis - 'White Flemish Trash'

Waarom?

Een plaat die bij elke luisterbeurt weer nieuwe weerbarstige krasjes in je vel achterlaat. En de hoesfoto katapulteert me terug naar mijn eigen jeugd. Ik wil die zorgeloosheid terug!

Knapste video?

Waarom?

Kiekenvlees, rauwe pure emotie in krachtige beelden gevat.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Millionaire - Maanrock in het Park Mechelen – 6 augustus

Waarom?

Eén van de eerste concerten deze zomer - zonder mondmasker - waar ik terug foto’s kon gaan nemen. Topoptreden toch ook voor de oudere rakkers onder ons. Een vreemde ervaring, zo terug zonder mondmasker in een mensenzee.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Magnapop – De Roma – 24-11-2021

Waarom?

Na de annulatie in 2020 bleek ook 2021 niet haalbaar. Fingers crossed voor de nieuwe datum in 2022.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

#milieubewust Recyclage van mijn antwoord in het eindejaarslijstje van vorig jaar: "Muzikanten moeten live optreden. Het idee alleen al. En fotografen moeten dat dan gaan fotograferen. En het publiek moet zich dan amuseren en zich laven aan de energie die van het podium stroomt. Als dat nog eens zou kunnen."

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

“Nen dag, een jaar, en de nacht / altijd nacht zonder mekaar / Weet je niet wanneer of waar da je laatst lachte? We staan klaar / we laten alles vallen.”

Uit Gelijk Hoe, de wonderschone versie van R.E.M.'s Everybody Hurts door Het Zesde Metaal, sinds kort ook op vijfenveertig-toeren-vinyl.

Beste platenwinkel?

Dit jaar geen fysieke platenwinkel bezocht. Online wel gekocht bij BILBO Leuven, ofwel rechtstreeks bij de artiest of via Bandcamp. En op rommelmarkten en in de kringloopwinkel . Altijd leuke dingen te vinden #recyclage

Waarop ben je zelf het meest trots?

Omdat er dit jaar weinig te fotograferen viel op de lokale podia, heb ik me gewaagd aan enkele platenrecensies. Hopelijk worden ze door méér dan de spreekwoordelijke twee man en een paardenkop gelezen. Maar allez, in het slechtste geval kan die paardenkop er maar iets aan gehad hebben.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Ik kijk benieuwd uit naar hoe de ABBAtars het er vanaf zullen brengen tijdens de unieke 3D-ABBA-shows in Londen volgend jaar. Ofwel wordt het een enorme turnoff, ofwel blijkt het puur goud, zoals quasi alles wat ABBA ooit aanraakte.

15 december 2021
Patrick Van den Troost