Naima Joris - 'Naima Joris'

Naima Joris - 'Naima Joris'

Zelden een ep in handen gehad die ons zo bij het nekvel greep als dit debuut van Naima Joris. Met veel puurheid en intensiteit weet ze je vijf songs lang mee te nemen in haar verhaal.

Dat verhaal is geenszins een happy story, want ze gebruikt de songs om het verdriet na het overlijden van haar zus te verwerken. Dat rouwproces levert geen hapklare brok muziek af, maar songs die je aandacht vragen en diep onder je vel kruipen. 

Naima Joris draait al jaren mee in de Vlaamse muziekscene. Vader is jazzmuzikant Chris Joris, maar zelf maakte ze vooral naam bij onder andere Isbells, Raymond van het Groenewoud en The Happy. Naar een eigen geluid heeft ze lang moeten zoeken en dat lijkt ze nu in alle zuiverheid gevonden te hebben. 

De ep vangt aan met de pakkende singles Soon en Bellybutton. Die laatste maakte voorafgaand aan deze ep al een bijzondere impressie op ons. Het verlies van een dierbare en de daarbij horende melancholie snijden keihard in je ziel. Soon ligt in diezelfde lijn en klinkt warm en vol subtiele nuances.

De muziek is nooit groots, maar zit constant vol fijnzinnige details. Missing You is daar een mooi voorbeeld van; breekbaar gezongen en voorzien van een dienend arrangement. In Life staat de stem - misschien nog meer dan in alle andere songs - volledig centraal. Het verhaal trekt alle aandacht en de pijn, maar ook de hoop komen op die manier verschroeiend hard binnen. 

Dit kleine kunstwerkje wordt afgerond met My Home, de song met de felste opbouw. Na stem en gitaar komt het eufonium beetje bij beetje meer de voortrekkersrol opeisen om de song van extra kleur te voorzien.

De debuut-ep van Naima Joris is van een onbeschrijfelijke schoonheid. Door de puurheid en soberheid komen de songs maximaal binnen. De songs vragen je volle aandacht en het is daarmee dat we Joris live op de festivals deze zomer al weten worstelen hebben. Als je de kans hebt haar en de bijhorende fantastische band dit najaar in een muziekclub te gaan bekijken, moet je geen seconde twijfelen. Geef je over en laat je meedrijven in dit unieke en bloedmooie universum.

8 augustus 2021
Patrick Blomme