Patrick Van Gestel

(PVG) houdt niet van lijstjes, maar Bonny Light Horseman sprong er wat hem betreft toch bovenuit met hun titelloze debuut. De gecombineerde krachten van Anaïs Mitchell, Eric D. Johnson (Fruit Bats, The Shins) en Josh Kaufman (The National, Craig Finn en Bob Weir) wisten hem te ontroeren. Opvallend trouwens hoe de senior van onze redactie dit jaar kiest voor vooral zachtere platen (al lust hij ook wel eens een Elefant of een Mannequin Pussy). Zelfs Taylor Swift wist hem te pakken te krijgen. Zei er al iemand dat 2020 een historisch jaar was?

Beste albums?

Bonny Light Horseman - ‘Bonny Light Horseman’

Chuck Prophet – 'The Land That Time Forgot'

Sault - 'Untitled (Rise)'

Elder - ‘Omens’

Elefant - ‘Bejahung’

Holy Fuck - ‘Deleter’

The Magnetic Fields - ‘Quickies’

Taylor Swift - 'Folklore'

Patrick: “Nee, van enige volgorde is geen enkele sprake. Dit zijn gewoon de platen die mij het meest hebben bekoord. De prachtige eenvoud van Bonny Light Horseman, de schoonheid die Chuck Prophet toch wel serveerde, de overrompeling van Sault, de power van Elder, de ingetoomde gekte van Elefant, de uitbundigheid van Holy Fuck, de prikkelende vluggertjes van The Magnetic Fields en de verrassing die Taylor Swift leverde. Doe er uw voordeel mee.”

Mooste artwork van 2020?

Man Man - ‘Dream Hunting In The Valley Of In-Between’

“Perfect passend bij de muziek, waarop je al evenmin pak krijgt. De meest weirde droom, die je je maar kan voorstellen. En ongetwijfeld zwaar knipogend naar Hipgnosis.”

Knapste video van 2020?

ZingerOut Of Time

“Schitterende video bij een al even charmant nummer. En dan nog wel met een boodschap. Ik kijk niet al te vaak naar video's, maar op uitdrukkelijke vraag heb ik dat hier wel gedaan. En het is blijven hangen. Altijd een goed teken. De muziek heeft bovendien een tikkeltje Bright Eyes in zich. Ook geen slecht teken.”

Wat is - indien al van toepassing - het beste concert dat je gezien hebt in 2020?

Mannequin Pussy – Zappa, Antwerpen – 4 februari

“Ongetwijfeld de show die me het best is bijgebleven, ook al was het dan maar een voorprogramma. Maar ook de releaseshow van Jonas Winterland en Penguin Cafe in De Roma zijn aangename herinneringen voor dit concertjaar. En dan was er nog Fulco die ik noodgedwongen (en jammer genoeg) zittend en gemondmaskerd onderging. Het mocht toch heel even de pret niet drukken.”

Van welk geannuleerd optreden, dat je dit jaar bent misgelopen, heb je het meeste spijt?

“Euh, ik zou het eigenlijk niet zo weten. Heb ik het gemist? Ja. En misschien nog het meest tijdens de livestream van Gorillaz even geleden.”

Wat is de beste livestream die je gezien hebt in 2020?

Styrofoam – daFestival-sessie

“Ja, uit eigen huis. En of ik daar verdorie trots op ben! Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar die twee dagen waren schitterend. Ik kan alleen maar hopen dat het ook voor de artiesten iets heeft opgebracht. Voor mij volstond alvast de muziek.”

Welke song vat 2020 het best samen?

R.E.M. – It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)

“ “That's great / It starts with a..." pandemic: lockdown, quarantine, mondmaskers, vaccins, social distancing, avondklok, economische miserie, cultuur op slot, … Vul zelf maar aan.

Maar het had evengoed Zo Heerlijk Rustig van Wim Sonneveld kunnen zijn, terugdenkend aan de rust die we 's nachts ken(d)(n)en.”

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen in 2021?

“Iedereen weet het, maar toch gebeurt er niks: alle maatregelen werden in acht genomen in concertzalen en andere cultuurhuizen, maar het mocht niet baten. Onverbiddelijk werden de deuren gesloten. Shoppen mogen we nog wel, reizen ook, maar muziek beluisteren, waar naar mijn mening toch gemakkelijker de regels te volgen zijn, mag niet. Ik word daar zo moe van. “

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2021?

"Ik hoor dat St. Vincent werkt aan een nieuwe plaat. Da's al een goed begin."

31 december 2020
Patrick Van Gestel