Elefant - Bejahung

9000 Records

Bejahung

Duitse titels en humor. Waar hebben we dat nog gezien? Maar dit heeft in de verste verte niks te maken met de (z)onderbroekenlol van Gestapo Knallmuzik. Laat dat vooral duidelijk zijn.

De humor zit hem eerder in … ja, waarin eigenlijk? En toch lijkt er geen ontkomen aan. Er zijn uiteraard die titels, die je ongetwijfeld met een korrel zout moet nemen. En dan is er nog die muziek die niet te vatten lijkt. Het instrumentale Stilleben is daar een goed voorbeeld van. Allerlei effecten worden van alle kanten op je afgevuurd. Het doet uitschijnen dat het pijlsnel van start gaat om dan toch in een gezapig tempo te vervallen. Op het verkeerde been zetten heet dat dan. Waar eindigen de effecten en begint de muziek? Of omgekeerd? U zoekt het zelf maar uit.

Maar vergeet vooral niet te genieten van wat voorafgaat en achteraf komt. Water Always Flows Down bijvoorbeeld, dat aan de psychedelische kant van Bed Rugs doet denken, maar dan weer scheefgetrokken wordt in de – als je het zo al kan omschrijven – coupletten, die recht uit het maagzuur lijken op te stijgen.

Het experiment zit nog steeds in elk nummer, maar in tegenstelling tot de eerste langspeler van Elefant – 'Konark Und Bonark' – lijkt de Spielerei - pun intended - toch een beetje plaats gemaakt te hebben voor volwaardige songs. Er is de discopastiche Welcome To Life Sonny, de powerpop van opener Ultra Plus Ultra, het aan De Staat herinnerende 3-3-3 en ga zo maar door.

Het is net die voortdurende afwisseling die boeit, dat constant op je hoede zijn vooraleer je weer eens het verkeerde straatje wordt ingestuurd. Geen idee hoe het met u zit, maar in ons boekje heb je dan een streepje voor. Er is immers al meer dan genoeg eenheidsworst te koop in de supermarkt, die het internet is geworden.

Geniet dus maar van het ijzig koud aanvoelende My Race Is Better Than Your Race. Geen wonder trouwens met zo'n titel. Of laat je meevoeren door het new wave-synthje in Rechtschreibe, dat tegelijk iets dreigends uitstraalt. Alleen geen idee of we wel willen weten waarover het hier gaat.

En die Duitse titels? Ze doen maar. Kein Problem.

5 februari 2020
Patrick Van Gestel