Cactusfestival 2017 - waarom, daarom!

Voorbeschouwing

Vrijdag is het weer zover: Cactusfestival. Bij dit bijzonder fijne festival denken wij aan: Minnewaterpark, Brugge, gezelligheid troef, topline-up, exclusieve concerten,… STOP! Omdat kiezen altijd een beetje verliezen is, lijsten we van elke band in één zin op waarom je hen moet checken. Om te bewijzen dat we ons alfabet nog steeds kennen en om het geheel een zweem van willekeur te geven, doen we dat in alfabetische volgorde. Daar moet u verder dus ook niks achter zoeken.

Coely?

Omdat ze ons enkele jaren geleden op ditzelfde Cactusfestival al overtuigd heeft en ze nu met haar debuutalbum ‘Different Waters’ nog een extra slag om de arm heeft. (zaterdag / 15u15)

Explosions In The Sky?

Omdat er altijd plaats en ruimte is voor meeslepende, melancholische en breed uitgesmeerde postrock en omdat we ze na twee eerdere afzeggingen nog te goed hadden. (zondag / 21u45 / Exclusief Concert)

Goose?

Omdat ze als geen ander de brug slaan tussen rock en dance en bijgevolg een ideale afsluiter van Cactusfestival zijn. (zondag / 23u40)

Het Zesde Metaal?

Omdat de superbe chroniqueur Wannes Cappelle ondertussen reeds lang genoeg in de huidige bezetting aan het toeren is om muzikaal te excelleren. (vrijdag / 18u20)

Jamie Lidell & The Royal Pharaohs?

Omdat de überfunkmaster zijn pappenheimers kent en oldskool funk naar de traditie van Stax en Motown perfect weet te combineren met elektronica. (zaterdag / 21u40 / Exclusief Concert)

Kaiser Chiefs?

Omdat iedereen de hits I Predict A Riot, Oh My God, Ruby, Everyday I Love You Less And Less woord voor woord zal kunnen meezingen, maar ook omdat ze met ‘Stay Together’ eindelijk weer een uitstekend album uitbrachten. (zaterdag / 23u30 / Exclusief Concert)

Kelsy Lu?

Omdat ze met haar breekbare, dromerige nummers vol eigenzinnig loops reeds Blood Orange, Sampha en Solange tot haar fans mag rekenen. (zaterdag / 12u15 / Exclusief Concert)

Kevin Morby?

Omdat de toonaangevende muzieksite Pitchfork hem in een adem noemt met Dylan en Cohen en wij wel benieuwd zijn of al die lof terecht is. (zondag / 13u35)

Local Natives?

Omdat lichtdromerige indiesongs met weerhaakjes er bij ons op een zondagmiddag altijd goed ingaan. (zondag / 16u40 / Exclusief Concert)

Michael Kiwanuka?

Omdat hij met zijn nieuwste, uitstekende album ‘Love And Hate’ onder de arm wellicht voor het meest soulvolle optreden van het weekend zal zorgen. (vrijdag / 20u00 / Exclusief Concert)

Millionaire?

Omdat het Millionaire is en omdat Millionaire na twaalf jaar met ‘Sciencing’ weer gewoon verderknalt alsof ze nooit anders gedaan hebben. (zaterdag / 18u20)

Newmoon?

Omdat ze met hun mix van dreampop en eclectische postpunk een nog straffere binnenkomer zullen zijn dan die tien espresso’s, die je anders nodig zou hebben bij aanvang van de slotdag. (zondag / 12u15)

Rhye?

O
mdat het duo met debuutplaat ‘Woman’ één van de meest zwoele en sexy platen uitbracht van de afgelopen jaren en ze er live vlotjes een publiek mee in vervoering weten te brengen. (zaterdag / 16u45 / Exclusief Concert)

Richard Ashcroft?

Omdat hij zowel met The Verve als solo één van de meest bepalende Britse pop-/rocksterren is van de afgelopen twintig jaar. (vrijdag / 21u45 / Exclusief Concert)

Róisín Murphy?

Omdat de excentrieke outfits en kostuumwissels, los van de muziek, op zich al een hele belevenis zijn. (vrijdag / 23u45 / Exclusief Concert)

Sophia?

Omdat we na zestien jaar nog met de regelmaat van de klok teruggrijpen naar ‘De Nachten’, de livecaptatie van Sophia’s concerten tijdens het inmiddels ter ziele gegane festival De Nachten. (zondag / 18u20)

Steve Winwood?

Omdat iemand die al vier decennia meedraait in de muziekscene bij The Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith en als soloartiest zonder problemen een publiek naar zijn hand zal weten te zetten. (zaterdag / 19u55 / Exclusief Concert)

Tamino?

Omdat hij ons eerst koud gepakt heeft met Habibi, daarna een ep loste, die al dat goede bevestigde, en hij op Rock Werchter al heeft kunnen opwarmen. (vrijdag / 17u05)

Taxiwars?

Omdat wij een streep stevig, catchy jazz in combinatie met een hyperkineet als Tom Barman op zaterdagmiddag wel kunnen smaken. (zaterdag / 13u35 > 14u40)

The Temper Trap?

Omdat we naast Sweet Disposition ook benieuwd zijn naar hoe melancholisch en meeslepend de nieuwe plaat ‘Thick As Thieves’ live klinkt. (zondag / 15u05 / Exclusief Concert)

Warhaus?

Omdat ‘We Fucked A Flame Into Being’ een wondermooie en perfect uitgekiende debuutplaat is die live op een verrassend mysterieuze en eigenzinnige invulling mag rekenen. (zondag / 20u00)

Voor wie zijn meug nog niet gevonden heeft, is er daarnaast ook een uitgebreid Off Stage-programma met kunst, dj’s, Cactus Oasis, Tentakel Zitruimte, een Iedereen VIP Skybar en de culinaire MMM…Markt. Alle info op www.cactusfestival.be.

4 juli 2017
Patrick Blomme