Warhaus - We Fucked A Flame Into Being

Pias Records

Een quote uit 'Lady Chatterley’s Lover', een schandaalroman van D.H. Lawrence, als titel, een roman over de vernietigende kracht van de liefde. Toepasselijker kan haast niet. ‘We Fucked A Flame Into Being’ neemt je mee op een duistere trip door de excessen van de liefde waar intriges, bedrog en zelfverloochening een sleutelrol spelen en een sfeer van decadentie bovendrijft. 

We Fucked A Flame Into Being

“The best illusions that we make / Are the ones that we don't fake / I'm sticking to the good lie / That you can't shake”, klinkt het in The Good Lie. Er heerst een donkere spanning waarbij de stemmen van Maarten Devoldere en Silvie Kreusch zich in een begeesterende dialoog kronkelen. Warhaus mag dan wel een soloproject zijn, Devoldere laat zich bijstaan door ongelofelijk veel talent. Zowel de voornoemde front-queen van Soldier’s Heart als de getalenteerde Jasper Maekelberg aka Faces On TV pronken in zijn band.   

I’m Not Him is rauw, maar sensueel. Met die o zo verslavende, schrapende stem weerklinken de woorden: “You want magic, count me in / You want Jesus, well I’m not him / You’re an angel or a whore / Tell me who you’re working for”.

Het door trompetten voortgestuwde Against The Rich is decadentie en zelfspot. Een karikatuur van een jonge, anarchistische Maarten Devoldere. Trompetten die meermaals op de plaat naar voren treden. De dreigende instrumental Beaches en het meeslepende Machinery staan bol van weelderige, orkestrale arrangementen.

Net als de liefde zelf kan de herinnering aan liefde ontkend worden. Een lekker gitaarlijntje en een refrein, dat je nog weken meeneuriet, kleuren de melancholie en de frustratie in Memory: “It’s a shame babe, you don’t remember a thing”.

Het grootste meesterwerk bevindt zich in het slotakkoord van de plaat. Bruxelles brengt oprecht verdriet over het verlaten van een stad. Grootse dramatiek, hartverscheurende violen en de verheerlijking die Brussel verdient.

Een hongerige zoektocht naar liefde in een sfeer van nachtelijke, verlaten straten waar de regen op de kasseien druppelt. Warhaus is niet zomaar het soloprojectje van Maarten Devoldere. Warhaus is een perfect uitgekiend concept en “We Fucked A Flame Into Being” een wondermooie debuutplaat. 

4 september 2016
Jorik Antonissen