The Temper Trap - Thick As Thieves

Liberation

Ten tijde van hun debuut ‘Conditions’ ging The Temper Trap met dank aan radiohitjes als Science Of Fear en Sweet Disposition over de lippen als grote belofte. We zijn nu twee platen later, ‘Thick As Thieves’ is uit en we moesten er weer even aan herinnerd worden wie dat ook alweer waren, The Temper Trap.

Thick As Thieves

We lazen ook iets vreemd in de perstekst: de jongens van The Temper Trap hebben voor het eerst ook met externe songschrijvers gewerkt. Voor popartiesten is dat de gewoonte, maar bij een wannabe rockband als The Temper Trap lijkt het toch in de eerste plaats op vroegtijdige bloedarmoede te duiden en geeft het de groep iets boybandachtig.

‘Thick As Thieves’ is dan ook niet de spannendste plaat geworden. Bij een nummer als Burn zien we een zomers Tien Om Te Zien-achtig podium voor ons en een band die staat te playbacken voor een publiek van grootouders en kleinkinderen die vooral uit zijn op hapklare brokjes muziek. ‘Thick As Thieves’ lijkt vooral op maat van grote zalen gemeten, met”Oohweeooh”-ers als So Much Sky terwijl de zalen waarin ze spelen alleen maar kleiner worden. Of, kleine correctie: kleiner worden bij ons. In thuisland Australië haalde ook dit derde album de eerste plaats in de albumhitlijst.

De tracks vlogen ons om de oren zonder dat we er echt bij bleven stilstaan, dat wordt niet gauw als een goed teken gezien, en ook met lyrics als “It feels so good/so good to be alive” (Alive) wisten ze ons niet meteen aan de grond te nagelen. De volgende keer dat we nog eens opkeken was bij eerste single Fall Together, met de gedachte “Ze zouden het met dit nummer echt nog goed kunnen doen op MNM.”

Slechts één keer dachten we “Wel ja, dit is nog wel aardig” en dat was bij het fijne licht nostalgische Summer’s Almost Gone dat waar popgevoel in zich draagt in plaats van de plastieken variant. En What If I’m Gone was ook beluisterbaar, maar dat was eerder omdat ze voor het eerst sinds negen tracks een ander tempo aanhielden.

Twee keer op een hele plaat lijkt ons betrekkelijk weinig en hierbij benoemen we The Temper Trap dan ook tot de zoveelste ooit min of meer veelbelovende groep die ergens een verkeerde afslag genomen heeft en definitief verloren gereden lijkt.

The Temper Trap speelt op 20 augustus op Pukkelpop.

20 juli 2016
Geert Verheyen