#2022Q&A - Jonas Winterland

#2022Q&A - Jonas Winterland

Tien jaar Jonas Winterland, dat mocht niet ongemerkt voorbijgaan. En dus toog de man op weg om dat gebeuren werelds te maken. Hij had het alleen kunnen doen, maar nam desondanks enkele muzikanten mee. De 'Retrospect'-tour loopt nog steeds. Dus je kan hem ook volgend jaar nog aan het werk zien

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Marble Sounds ‘Marble Sounds’

Pieter Van Dessel is een vriend, maar het ontzag voor hoe hij zijn essentie als artiest verder blijft verfijnen is groot.

Paulette Verlée – ‘Choses Vues A Droite Et A Gauche (Sans Lunettes)'

Luister en gij zult begeesterd raken.

The Smile – ‘A Light For Attracting Attention’

Er staan songs op die voor mijn oren te moeilijk en te vergezocht klinken, wat overigens nog niet wil zeggen dat ze dat ook echt zijn. Maar de hoogtepunten, zoals Free In The Knowledge en Skrting On The Surface, zijn zo straf dat al de rest vergeven is.

The Haunted Youth ‘Dawn Of The freak’

Vlaanderen had een band als The Haunted Youth nodig. En ik zou niet graag leven in een wereld zonder nummers als Teen Rebel en Coming Home. Goeie lyrics ook. Joachim Liebens kan met bijna niets bijna alles zeggen.

Big Thief‘Dragon New Warm Mountain I Believe In You’

Zeer goede, oldschool songwriting met de klassieke ingrediënten. Echte instrumenten, bijvoorbeeld. Kom dat tegen. En godzijdank niet vernieuwend. Vernieuwing is iets voor op autosalons, maar niet per se iets voor in de kunsten.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

PortlandSensational

Vanwege de regels "For everybody’s stone cold feet / afraid to take the steps they need". Perfect pleisterliedje.

The Smile Free In The Knowledge

Thom Yorke die eindelijk nog eens gewoon probeert te raken. En hoe!

De Held Kijk Dat Scheelt

Topsingle van De Held. Het is goed dat hij na zeven jaar terug is. Hopelijk vindt hij de moed om nog eens een volledige plaat te maken.

Marble Sounds Axolotl

Waarom niet?

School Is Cool Whisper On The Wind

Omdat Johannes Genard een geweldige tekstschrijver is. (En een geweldige zanger, gitarist, etc. Ik wou dat hij ermee ophield, de klootzak. 😊)

Ook nog:

Sylvie Kreusch Girls (single edit)

Niels HendrixLopen

Emiliana Torrini & The Colorist OrchestraRight Here

BLUAIDime Store

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Geen.

Voor een muzikant is geen titel of award zo gruwelijk als die voor het beste artwork. Je zal het maar voor hebben dat je ziel en zaligheid in je muziek gestopt hebt en dan schouderklopjes krijgt voor de verpakking.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Uit principe houd ik mijn mond over muziek die ik niet goed vind. Er is al genoeg ruis. Liever zeg ik nóg eens wat ik wel goed vind, zoals Axolotl van Marble Sounds of Kijk Dat Scheelt van De Held.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Alle clips van The Smile.

Omdat bij hen de clips geen verplicht nummertje zijn, maar ze het universum van de band verder uitwerken. En omdat de beelden je soms raken, soms afstoten, maar nooit onberoerd laten.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Raymond van het Groenewoud op de Gentse Feesten

Als het daadwerkelijk eeuwig was blijven duren, was ik er misschien toch nog op tijd geraakt. Nu was ik op reis.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Het recente, veel te vroege overlijden van singer-songwriter Geert Maris schuurt nog altijd. Als Nona Mez heeft hij vijf prachtige platen gemaakt, die een gigantische impact op mij hebben gehad. Helaas bleek hij te fragiel, te tegendraads en te compromisloos om het in dit leven vol te houden.

Geert heeft mij ooit eens gezegd dat hij pas een volgende plaat zou uitbrengen "als die hype van Spotify wat overgewaaid was". Daardoor is zijn oeuvre nu nergens te beluisteren, wat doodzonde is. Een mooie docu over de meest onderschatte songwriter van het land zou die muziek bij nieuwe fans kunnen brengen.

15 december 2022
Patrick Van Gestel