#2022Q&A - Geert Verheyen

#2022Q&A - Geert Verheyen

Altijd weer goed voor enkele raak geschetste concertverslagen mag ook (gv) uiteraard zijn jaaroverzicht presenteren. En zoals steeds is dat weer heel erg divers.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Kendrick Lamar – ‘Mr. Morale & The Big Steppers’

Charlotte Adigéry & Bolis Pupul ‘Topical Dancer’

Viagra Boys – ‘Cave World’

Fontaines D.C. ‘Skinty Fia’

Kevin Morby – ‘This Is A Photograph’

Hoewel we al in 2022 leven, iedereen tegen de sterren op streamt en muziek steeds vluchtiger lijkt te worden, worden ze toch nog gemaakt: echte albums. Platen die van begin tot eind een geheel vormen, waar niet noodzakelijk (hit)singles op staan, maar die door een rode draad verbonden worden. Dit jaar zijn er best veel van die platen gemaakt en ze waren stuk voor stuk bijzonder.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Fontaines D.C.Roman Holiday

LCD SoundsystemNew Body Rhumba

Kendrick Lamar The Heart Part 5

Billie EilishTV

The Haunted Youth Broken

Mijn keuzes gaan alle richtingen uit omdat ik van hele diverse soorten muziek hou. Ik hoor meer en meer mensen van mijn leeftijd (36) zeggen dat er geen goede muziek meer wordt gemaakt en dat vroeger alles beter was. Ik blijf me daartegen verzetten. Wie bovenstaand lijstje bekijkt (en het had nog veel langer kunnen zijn ook), kan niet anders dan beseffen: er wordt verdorie nog goede muziek gemaakt.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

The Smile – ‘A Light For Attracting Attention’

Goede plaat, verdomd lelijke hoes.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Arcade Fire – ‘WE’

‘WE’ was zeker geen slechte plaat, maar de hoes blijft toch meer tot de verbeelding spreken dan de muziek die op het album staat.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Ik kijk echt amper videoclips. Het nut ervan ontgaat me.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Nick Cave & The Bad Seeds – TW Classic – 25 juni

Ik heb Nick Cave al een heel aantal keer live gezien gisteren. Voor die optredens liggen de verwachtingen telkens al behoorlijk hoog en nog weet hij er elke keer weer schijnbaar moeiteloos overheen te stappen. Het regende best veel tijdens dit concert. Dus of het nu echt EINDELOOS had moeten duren, weet ik niet, maar ik had toch met graagte nog wat meer regen willen verdragen voor een (nog) langer concert van de man.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Kendrick Lamar – ‘Mr. Morale & The Big Steppers’

Opnieuw deze. Kendrick Lamar heeft op deze plaat achttien nummers verzameld en de teksten daarvan zijn persoonlijker dan ooit en kan je blijven analyseren. Hij heeft het onder andere over trauma’s en over vaderschap. Een woordje uitleg zodat we van elke zin weten waarom die daar staat zou deze plaat volgens mij NOG waardevoller kunnen maken.

26 december 2022
Patrick Van Gestel