Kevin Morby - This Is A Photograph

Konkurrent

This Is A Photograph

Het zal je maar overkomen dat je geboren wordt in Lubbock, Texas, de geboorteplaats van Buddy Holly. We weten niet of het van betekenis geweest is in de carrièrekeuze van Kevin Morby, maar hij timmert nog steeds stevig aan de weg en zijn zevende plaat 'This Is A Photograph” is een knappe, ingetogen plaat.

Kevin Morby's nieuwe worp 'This Is A Photograph', dat is Americana die zich in hetzelfde straatje beweegt als die van Jeff Tweedy, Kurt Vile of Mac DeMarco. Geïnspireerd door een doos oude familiefoto’s in de kelder van zijn ouderlijk huis in Kansas City nadat zijn vader inderhaast naar het ziekenhuis was afgevoerd, werd hij in een noodgedwongen trip down memory lane geslingerd. Dat resulteerde in een introspectieve plaat met een hoge dosis soulsearching doorheen zijn jeugd met alle vallen en opstaan, maar ook met een gezonde dosis weemoed.

En het levert één van Morby's sterkste platen op tot nog toe. Het titelnummer This Is A Photograph is de blauwdruk voor de rest van de plaat: in parlando geeft hij zijn plannen weer: “This is a photograph / A window to the past / Of me on a front lawn / Ready to take the world on.” En het nummer eindigt zo mooi met soulvolle blazers die de hele plaat lang regelmatig terugkeren.

Ook treffend is de ode aan Jeff Buckley A Coat Of Butterflies. Hij mijmert aan de oevers van de rivier Mississippi over het Amerika van vandaag  op de tonen van een zachte sax en met een gospelachtig koor. Hij speelt trouwens wel vaker met mooie, soulvolle arrangementen met veel ruimte voor strijkers, blazers en mooie gaststemmen zoals die van Cassandra Jenkins in Rock Bottom, een beheerste garagerocker met heerlijk ouderwetse bopbop-koortjes en waarin hij als kleine jongen zo hard zijn best doet om op zijn vader te lijken.

De retrospectieve gaat vrolijk verder en eindigt in slotnummer Goodbye To Good Times, waarin zijn vader de handtekening van honkballegende Mickey Mantle vast krijgt en zijn jonge moeder danst als Tina Turner. Eindigen doet hij met enige weemoed: “I miss the good times, mama / they've gone out of style / And I don't remember how it feels to dance / goodbye to good times”. Hij rekent op 'This Is A Photograph' af met alle nostalgie, maar doet het op een bijzonder mooie en geslaagde manier.

Kevin Morby koos voor zijn nostalgietrip niet de gemakkelijkste manier, maar als je dit album toelaat om langzaam onder je huid te kruipen door hem meermaals als geheel te spelen, sleurt het sterk verhalende je over de streep en kan je de afzonderlijke nummers tenslotte ook naar waarde schatten.

Schone plaat met een lach, een traan en een weemoedige afrekening met de jeugd, die je alsnog probeert in te halen.

1 juni 2022
Laurens Leurs