Max De Boeck

Hij gaat ons verlaten, maar we kunnen het hem moeilijk kwalijk nemen, als je kan schrijven voor een blad als Knack. Bij deze danken we hem dan ook voor zijn gewaardeerde bijdrages en wensen we hem veel succes. Maar tot zolang nog even terugblikken op zijn muzikale 2021.

Beste albums?

1. Low'Hey What'

De band vindt zichzelf heruit en rekt de grenzen van gitaarmuziek op. Ik dacht niet dat het nog kon. Compleet eigen geluid dat doet opkijken. Fantastisch.

2. Wolf Alice 'Blue Weekend'

Bombastischer en minder toegankelijk dan eerder werk, maar de groep verstaat nog zeer goed de kunst groots en intiem tegelijk te klinken.

3. Floating Points, Pharaoh Sanders & The London Symphony Orchestra – 'Promises'

Een oude legende die samenwerkt met een jong talent. Twee tegengestelde genres – jazz en klassiek – die elkaar in het midden ontmoeten. Het resultaat is wonderlijk mooi. Goed tegen coronastress.

4. Little Simz – 'Sometimes I Might Be Introvert'

Zelfzeker, ambitieus, gedreven en toch bescheiden. Fucking eerlijke hiphop. Little Simz geeft hier de vorige plaat het nakijken (en dat vonden wij ook al een geweldig debuut).

5. Jan Swerts 'Oud Zeer'

Fragiele pianodeuntjes. Conceptplaat over de dood. Blijten maar.

Beste song?

Acht minuten geweldige grooves en zang met een outro om U tegen te zeggen.

Mooiste artwork?

Japanese Breakfast 'Jubilee'

Die heldere kleuren! En frontvrouw Michelle Zauner doet aan een bij denken!

Knapste video?

Wolf Alice – 'Blue Weekend'

Waarom maar één video kiezen? Wolf Alice maakte een video voor elk nummer van de laatste plaat. Chronologisch bekeken vormen die een abstract verhaal. Mooie kleurenpaletten en het geheel is sterker dan de delen.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

dEUS – Leuven Air – 21 augustus

Een zondvloed. Modder. Een stinkende menigte. En rockgoden die zich smijten. Pure ontlading, na al die coronamiserie.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Waarom oude wonden openrijten? Te veel. Vooral van de geannuleerde festivals eigenlijk.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Minder sociale mediazever. Ik hou van mysterie en moet niet alles van mijn favoriete muzikanten weten. Focus op de muziek, iedereen.

Kwaliteit boven kwantiteit ook, want het valt niet meer bij te houden hoeveel goede muziek er uitkomt, maar die verloren gaat in de grote hoeveelheid releases.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

“How's it feel to stand at the height of your powers / To captivate every heart? / Projecting your visions to strangers / Who feel it, who listen to linger on every word? / Oh, it's a rush”

Michelle Zauner van Japanese Breakfast zingt over hoe het voelt om op een podium te staan en het publiek aan je voeten te hebben. Ik ben meer poëtische zinnen tegengekomen dit jaar, maar het verwoordt treffend een ervaring die niet vaak beschreven wordt.

Beste platenwinkel ?

Fatkat Records in Antwerpen, dat er dit jaar helaas mee ophoudt, na drieëntwintig jaar in de business. Dus hierbij graag een klein eerbetoon aan een zeer vriendelijke, gepassioneerde uitbater met een grenzeloze muziekkennis en tal van pareltjes in de collectie.

Beste playlist?

Ben niet zo’n fan van playlisten. Albums tot ik sterf.

Waarop ben je zelf het meest trots?

Dat ik dit jaar bijvoorbeeld voor Knack heb kunnen schrijven. Dank aan daMusic voor de waardevolle leerschool die jullie voor mij waren.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

Tijdens corona zijn een recordaantal gitaren verkocht. En Olivia Rodrigo lijkt een nieuwe versie van poppunk terug te brengen. Meer rockmuziek?

12 december 2021
Max De Boeck