Urban Dance Squad, wat?

Achtergrond

Urban Dance Squad is terug in beeld en terug op Pukkelpop. Ze stonden hier al eens in de jaren negentig toen ze over de hele wereld bekend waren en op ieder podium een verbluffende show weggaven. Deze zomer is de formatie die rap, rock, funk, hardcore en soms reggae zo goed wist te combineren weer even bij elkaar en geeft een zeer beperkt aantal optredens. Het eerste hiervan vond plaats op 4 augustus in Petrol in Antwerpen. Een generale repetitie in het bijzijn van schoon volk als Tom Barman. Het hoogtepunt hier in België zal plaatsvinden op Pukkelpop-vrijdag wanneer de remmen pas echt los gaan.

Het prille begin

UDS ontstaat in 1986 te Utrecht. De meest smaakmakende personen zijn de Amsterdamse zanger/rapper Rudeboy (Patrick Tilon) en dj DNA (Arjen de Vreede). Met een hyperactieve vocalist en een draaitafelkunstenaar zou je al genoeg hebben om een succesvolle act op te zetten. Maar Urban Dance Squad wil meer. Met behulp van gitarist Tres Manos (René van Barneveld), bassist Sil (Silvano Matadin) en drummer Magic Stick (Michel Schoots) weet de band het begrip \'crossover\' uit te dragen in de breedste zin van het woord. In de jaren tachtig wordt er op hoog niveau verregaand geëxperimenteerd met het combineren van populaire stijlen als hiphop en rock. Maar bepaalde grenzen zijn nog niet overschreden. De Beastie Boys en Run DMC nemen een aantal aan hardrock grenzende nummers op in hun repertoire, en de Red Hot Chili Peppers rappen regelmatig over hun gelikte funkrock heen, maar Urban Dance Squad - dat in het prille begin zelfs nog met blazers op het podium stond - wil verder gaan. Zij brengen alle stijlen tegelijkertijd ten gehore.

In korte tijd bouwt de Squad een goede live-reputatie op met van energie druipende optredens. In 1989 komt vervolgens debuutplaat \'Mental floss for the globe\', opgenomen in Brussel, wereldwijd uit. Alle tot nu toe besproken ingrediënten zijn hierop te horen. Nummers als Fast lane staan er op, maar ook rustige tracks met veel gevoel en jazzy-achtige geluidenzijn op het album te vinden. Zo blinken Rudeboy en DNA ieder op hun eigen manier uit op de hit Deeper shade of soul. In Nederland wint de band een Edison-award alsmede de \'Nationale Popprijs 1990\'. Ondertussen wordt ook het buitenland veroverd. In de Verenigde Staten loopt men meteen warm voor de Squad. De groep speelt in het voorprogramma van het populaire Living Colour, staat op het New Music Seminar in New York en Deeper shade of soul doet het bijzonder goed in de Amerikaanse hitlijsten. Niets lijkt een grootse internationale carrière te kunnen tegenhouden. De tweede langspeler \'Life \'n perspectives of a genuine crossover\' zou daar zeker aan hebben kunnen bijdragen. Dit album is zo mogelijk nog afwisselender dan de voorganger. Op deze plaat is zelfs een gemoedelijk radioliedje te vinden, het bekende Routine. Verder valt ook op dat elke track ook doorspekt is met verrassende geluiden en thema\'s die zich half op de achtergrond bevinden. Zelden slaagt een band erin om er tegelijkertijd een echte luisterplaat en een feestsoundtrack van te maken. Kleine strop: er ontstaat ruzie met de platenmaatschappij zodat de distributie van de cd enigzins in het water valt. In eigen land wacht er na de release wel een tweede Edison.

[pagebreak]

Stelende pioniers

Wanneer DNA in 1993 tijdens een grote Europese toernee de groep verlaat, verdwijnt een deel van het exotische geluid uit de muziek. Toch blijven het totaalgeluid en de kracht overeind. Het album \'Persona non grata\' uit 1994 wordt gedomineerd door de mix van rap en gitaren. De felle Rudeboy is meer dan ooit de man in de spotlight. Nummers als Good Grief! en het wereldberoemde Demagogue hebben de zelfde zeggingskracht die we ook bij de knallers op de eerste twee albums hoorden. Vanuit de States komt een nieuwtje vol eer, want in de tussentijd zijn er bands opgestaan die UDS als voorbeeld hebben genomen. Wanneer \'Persona non grata\' verschijnt, herkent de jongste generatie rockers in Nederland iets van Rage Against The Machine, de nieuwste hardcore/metal sensatie. Meteen wijzen de tieners verwijtend naar de Squad onderwijl roepend "gestolen uit Amerika!".Met open mond staan zij vervolgens te luisteren hoe \'Rage\' zelf vertelt dat UDS juist hun grote inspiratiebron is geweest. Niet lang daarna staat de band in het voorprogramma van de Beastie Boys en volgt er een Amerikaanse clubtoer. Het volgende album \'Planet Ultra\' uit 1996 biedt naast het vertrouwde geluid nog meer radiodeuntjes met enige scherpte zoals Temporarily expendable, Ego en Carbon Copy. De alternatieve radiohit Dresscode steunt echter weer meer op hiphop. De Squad is nog altijd wereldberoemd maar de leden hadden meer verwacht van de verkoopcijfers.
 
Het begin van het einde

In 1997 begint Rudeboy een nieuw avontuur. Hij voorziet Junkie XL, het project van de in de Verenigde Staten wonende Nederlandse dj Tom Holkenborg van vocalen. De act heeft logischerwijs een electronische basis. Prodigy-achtige nummers als Billy club en Saturday teenage kick en indrukwekkende optredens laten op nieuw het talent en de kracht zien van de nooit uitgeputte Amsterdammer. De overige bandleden houden zich eveneens bezig met nevenprojecten. Maar dit betekent niet het einde van UDS, in tegendeel: de eveneens invloedrijke DNA sluit zich weer aan bij het gezelschap. Nog één keer verschijnt er een album, \'Artantica\' in 1999. Onder de nieuwe invloeden in enkele nummers ten opzichte van de vorige twee cd\'s zijn vleugjes breakbeat en reggae. Happy go fucked up is de bekendste track.

Begin 2000 besluit Tres Manos de band te verlaten. Dit leidt tot de gedwongen split van de Squad. Enkele maanden later beëindigt Rudeboy ook de samenwerking met Tom Holkenborg. Junkie XL is overgestapt naar dance, waardoor de rapper eerlijkgezegd wat meer naar de achtergrond is verdwenen. Hij stort zich, in het begin nog samen met DNA, op diverse eigen hiphopprojecten als League Of XO Gentleman. Met zijn huidige band The Servants Of The Servants speelt hij nog regelmatig nummers uit het Squad-oeuvre.

De verwachtingen

Uiteraard wekt een reünie als deze veel belangstelling. De gebeurtenis wordt extra speciaal doordat er maar enkele optredens zullen plaatsvinden. Daarna gaat de band vermoedelijk weer uit elkaar, overigens niet na eind augustus eerst de \'Singles collection\' te hebben uitgebracht. Meer optredens en een nieuw studioalbum zitten er volgens de band niet in. Pukkelpop, of voor wie in Nederland verblijft Lowlands, is voorlopig je enige kans. Wat ga je aantreffen? In ieder geval een gemotiveerde band met een goede live-reputatie. DNA doet niet mee aan de reünie en is vervangen door een samplemachine. Wie UDS onlangs in Petrol aan het werk zag, spreekt van een heftig optreden. Een enkele journalist viel over het feit dat een groot deel van de setlist werd gevuld met de op gitaar gebaseerde nummers. Ondanks dat hij niet honderd procent bij stem leek te zijn, was Rudeboy verder in topvorm en wist met zijn enthousiasme de toch al goed spelende Squad volledig op dreef te brengen. Alles wijst erop dat we in Kiewit een groot feest kunnen gaan verwachten. Wie dat niet wil missen moet vrijdag om 14:40 uur postvatten bij de Mainstage.Foto\'s: 3voor12.nl (Tim Van Veen) en Oor.nl (Willem Jongeneelen)
8 november 2008
Tino Fella