#Nuits22 - het sluimeren

#Nuits22 - het sluimeren

Na twee jaar ongeduldig trappelen, zijn Les Nuits Botanique eindelijk terug van weggeweest. Naar aloude gewoonte biedt de Botanique je een paar weken lang een wirwar van fijne concerten aan. Onze redactie pikte er een aantal voor je uit.

Tomberlin – 27 april – Rotonde

Sarah Beth Tomberlin is afkomstig uit een gezin als dat van de Hildebrandts uit ‘Kruispunt’, de recentste roman van Jonathan Franzen en dat geworstel met geloof en de normen en waarden die daarbij horen, leverde al stof op voor een fantastisch album, ‘At Weddings’, en een al even mooie ep ‘Projections’. Toen ze drie jaar geleden in de Botanique stond, was dat met een handvol “sad bangers”, maar de nieuwe, plaat ‘I Don't Know Who Needs To Hear This...(29 april, Saddle Creek) lijkt iets meer licht door te laten. De titeltrack en eerste single Idkwntkt leunde nog volledig aan bij het vorige werk, maar de drie recentste Happy Accident, Tap en Sunstruck kregen speelse samples en aparte en uptempo percussie mee en zorgen toch voor een kleine koerswijziging. “I’m not a tree/ I’m in a forest of buildings/ I’m not a singer/ I’m just someone who’s guilty”, zingt ze in Tap. We hopen dat ze vooral weer schuldig wordt aan het stelen van ons muzikale hart.

caroline – 27 april – Grand Salon (Museum)

We zijn nog steeds niet bekomen van de debuutplaat van dit achtkoppige pluchen monstertje. Die sloeg ons werkelijk uit ons lood, hetgeen ons echt niet zo vaak meer overkomt. Vraag blijft hoe ze dergelijk meesterwerkje gaan vertalen naar het podium. Maar gezien de band eigenlijk vanuit live optredens is ontstaan, zijn we er redelijk gerust in. Nu enkel nog bevestigen.

Tindersticks - 2 mei - Bozar

Dit jaar vieren Tindersticks de dertigste verjaardag, en dat wordt gevierd met een orkest en (niet nader gespecifieerde) special guests. Qua setlists hopen wij op een puike greep uit het dit jaar verschenen album 'Distractions', aangevuld met een aantal van de onverwoestbare klassiekers uit de voorbije dertig jaar. Benieuwd!

Squarepusher, Plaid - 7 mei - Chapiteau

Deze Warp-label double bill stond twee jaar geleden al vetjes aangestipt in de agenda. Nu is het eindelijk zover. Met Squarepusher en Plaid kun je je een avond laten meeglijden langs bijna stokoude, doch springlevende elektronische muziek. Verplichte kost voor wie alles wat tussen drum'n'bass en ambient ligt, genegen is.

Aksal Maboul, Laetitia Sadier - 7 mei - Rotonde

Tom Jenkinson van Squarepusher zat nog in de luiers toen Marc Hollander en Vincent Kenis in 1977 in Brussel Aksal Maboul boven de doopvont hielden. De toenmalige avant-garde band doet nog steeds eigenzinnig haar eigen ding, zoals ze twee jaar geleden nog bewezen met het dubbelalbum 'Figures'. Als niet onaardig toemaatje staat die avond ook Laetitia Sadier op de affiche. Inderdaad, onze halfgodin van Stereolab! Afgaand op de single New Moon die een paar maand geleden uitkwam, zal Sadier die avond officieel de lente in de zomer laten overgaan. En het zou ons ook niet verwonderen moest ze iets met Aksal Maboul doen op het podium.

Clap Your Hands Say Yeah – 8 mei – Grand Salon (Museum)

De hype rond deze band en die legendarische eerste, titelloze plaat is intussen helemaal uitgedoofd. Maar enkele jaren terug ontwaakte frontman (en enig overblijvend lid van de originele bezetting) Alec Ounsworth uit zijn winterslaap en maakte hij in 2021 dit meesterwerkje, waarmee wij weer helemaal mee waren. Wij zijn ervan overtuigd dat dat on stage een mooi verlengstuk krijgt.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Stake, DITZ - 13 mei - Orangerie

De bemiddelde masochist kan op 13 mei voor ongeveer 90 euro een mep in het gezicht krijgen van Tool. Een even efficiente dreun kun je op Les Nuits Botanique voor een fractie van die prijs krijgen. Het Britse Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs klinkt als zeven zwijnige kopstoten. Voor wie nog twijfelt, doen DITZ en onze eigen metaltrots Stake er nog respectievelijk een muilpeer en nekschot bovenop.

Wet Leg – 15 mei – Grand Salon (Museum)

Sinds Rhian Teasdale en Hester Chambers zich neervleiden op een Chaise Longue, ontstond er een hype zoals er lang geen meer geen geweest was. Tongue-in-cheek-humor, een punkattitude van wie-doet-me-wat en handig vermomde popliedjes met net genoeg haakjes kregen zelfs de grootste droeftoeters van de redactie enthousiast. De debuutplaat kwam meteen binnen op één over het Kanaal en dreef de hype tot ongeziene hoogtes. En toch willen wij dit meemaken in de zekerheid dat we naar huis zullen gaan met een smile van hier tot ginderachter. Toch zeker zorgen dat we de tandjes poetsen vooraf. “I don’t need you to want me/ I need you to forget me”, klinkt het in Ur Mum. Het is goed, maar eerst toch eens samen uit de bol gaan, ok?

DIIV, The Waltz - 15 mei - Chapiteau

Het Amerikaanse DIIV speelt eigenlijk al tien jaar variaties op hetzelfde nummer, maar dat deert niet want Zachary Smith en co zetten al drie albums lang een perfecte synthese neer van alles wat we spannend vinden aan shoegaze en indierock. Het beloftevolle The Waltz uit Kortrijk mag het voorprogramma verzorgen, wat ons betreft een uit te checken bandje!

Hoe graag wij u zien? Enorm graag. Daarom ook dat we de #GRATISTICKETS voor de concerten van DIIV, caroline, Tomberlin en Aksak Maboul, die we van de Botanique in de schoot geworpen kregen, onmiddellijk doorsluizen naar jullie. Het enige wat jullie moeten doen is een mail sturen naar win@damusic.be met als onderwerp “#Nuits22” + het concert van je gading en in de body mag je uitleggen waarom we jou uit de ingezonden mails moeten kiezen. Wie zijn goesting het best verwoordt, krijgt een duoticket in de mailbox.

18 april 2022
Patrick Van Gestel