14 t/m 27 mei 2018

Concertgids

Alweer tijd voor een nieuwe gids met opnieuw een keur aan jong en ouder geweld. Doe je ogen dicht en pik er eentje uit. Of kies heel gericht. Het kan allemaal.

 

Wie: HALEY HEYNDERICKX

Wanneer/Waar: 20 mei 2018 / Ancienne Belgique, Brussel

Wat:
meestbelovende singer-songwriter van het moment

Waarom:
Untitled God Song, één van de songs op haar dit jaar verschenen debuutalbum ‘I Need To Start A Garden’ steekt met kop en schouders boven alles wat we dit jaar al hoorden en past ook nog eens helemaal binnen het nieuwe feminisme. Die aparte frasering, die eigen gitaarstijl, die opbouw,... we krijgen er telkens weer een krop van in de keel! En och ja, op die plaat staan maar acht songs, dus de show zal snel afgelopen zijn, maar eindelijk zullen we te weten komen hoe ze aan haar Vlaamse achternaam komt en… het concert is gratis; wie eerst komt, raakt binnen; de rest mag huilend afwachten tot deze godin in wording nog eens wil langskomen vanuit Portland.

 

 

Wie: SHAME

Wanneer/Waar: 22 mei 2018 / Botanique, Brussel

Wat: de nieuwe, Engelse bad boys

Waarom: Eén plaat hebben ze uit; één plaat en in Engeland stond de hele muziekpers op zijn kop. Nu zijn wij iets meer gematigd (of dat houden we ons toch voor), maar dat 'Songs Of Praise' wel iets heeft, zal u ons alvast niet horen ontkennen. Op Pukkelpop vorig jaar was de tent nog maar matig gevuld en toen was het al raak. Intussen zijn die kereltjes helemaal gerodeerd en hebben ze al een wereldtournee achter de kiezen. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze moderne (post)punkers. En wie weet hebben ze intussen ook al enig nieuw repertoire bij elkaar geschreven.

 

 

Wie: ROSETTA + MAUDLIN

Wanneer/Waar: 24 mei 2018 / Magasin 4, Brussel

Wat: Koppig weigerend om zich tot welk genre dan ook te bekeren

Waarom: Het zou niet mogen, maar we kunnen het toch niet laten; citeren van Wikipedia: “incorporating elements of post-hardcore, shoegazing, drone, post-rock, avant-garde and ambient”. Dat zou al voldoende moeten zijn. Ze houden wel van een potje stevige muziek, durven al eens een grote bek – lees scream – open te zetten, maar zijn vooral prachtige muzikanten, die in hun heksenstoofpotje alles wat aan hen voorbijkomt, stoppen om er de argeloze muziekliefhebber mee te betoveren. Vergeet zeker niet tijdig op te dagen want in hun voorprogramma kan u getuige zijn van een show van de Belgische tegenhangers van Rosetta, ook al niet vies van een crossover-potje en bijzonder goed bezig dezer dagen.

 

 

Wie: FRANKIE COSMOS

Wanneer/Waar: 24 mei 2018 / DOK, Gent

Wat: klein meisje met grote liedjes

Waarom: Greta Kline, het kleine meisje dat de drijfveer vormt van Frankie Cosmos, heeft met 'Vessels' opnieuw een mooi werkstuk afgeleverd, waarop achttien liedjes prijken, soms niet eens een minuut lang. En het staat als een huis dat die liedjes levensgroot zullen uitvergroot worden op dat podium van DOK in Gent. Want ze mogen dan wel klein zijn, ze zijn superkrachtig. Het belooft dan ook een mooi concert te worden.

 

 

Wie: TY SEGALL & THE FREEDOM BAND

Wanneer/Waar: 26 mei 2018 / Trix, Borgerhout


Wat: Amerikaanse bad boy, die een fantastische livereputatie heeft

Waarom: De Californische garagerocker Ty Segall bracht begin dit jaar zijn tiende album “Freedom’s Goblin” uit en komt het met zijn Freedom Band in Antwerpen voorstellen. Verwacht je aan psychedische gitaarrrock waarbij de band je nauwelijks een seconde pauze gunt. O ja, en verwacht je ook maar aan een geflipte cover van Hot Chocolate. Ty Segall maakt geen makkelijke popdeuntjes, maar zelfs al doet zijn muziek je op plaat maar weinig, ga hem toch maar eens live uitchecken en onderga zijn verslavende mix van een hardrock, punk en psychedelica.

 

 

De Magasin 4 is al een tijdje de thuishaven voor alles met gitaren. Van punk over hardcore, van metal tot extreme metal, van noise tot stoner, je kan het er allemaal tegenkomen. In juni staan er opnieuw een mooie reeks bands te wachten op uw goedkeuring. Voor de volgende concerten mogen wij, naar goede gewoonte, een aantal single tickets weggeven. Deze keer is dat voor de noisepostpunkcore van Big Ups op 5 juni, voor de spacerock van Bardo Pond op 4 juni en voor de onnavolgbare Americana van Slim Cessna's Auto Club op 6 juni. You know the drill: mailtje naar win@damusic.be met de band van uw voorkeur, etc. etc.

13 mei 2018
Patrick Van Gestel