thisquietarmy - Elke dag is een dronedag

Kinky Star, 7 oktober 2022

thisquietarmy - Elke dag is een dronedag

Vrijdagavond trapte het Canadese eenmansorkest thisquietarmy de Europese tournee af in Gent. Ook wij gingen een kijkje nemen in de Kinky Star en keerden herboren huiswaarts.

Het verhaal begon eigenlijk al vierentwintig uur eerder, want op een boogscheut van de Kinky Star werd donderdagavond in de Consouling Store een luisterbeurt georganiseerd voor het nieuwe album van de band. 'Machine Consciousness, Phase III' is het derde en laatste luik van een samenwerking tussen Eric Quach van thisquietarmy en Michel "Away" Langevin, de drummer van Voïvod, een puike plaat die in het verlengde ligt van 'The Singularity, Phase I' en 'The Singularity, Phase II'. Maar goed, terug naar het concert, waarin we naar het einde toe enkele flarden uit de nieuwe plaat meenden te herkennen.

Het concert maakte een ongewilde cirkel rond. In oktober 2019 tourde Quach als Some Became Hollow Tubes, het zijproject met Godspeed-drummer Aidan Girt, door Europa en liet de geliefde rode Fender-gitaar achter in Gent, met het oog op een nieuwe tour in de lente van 2020. Die gezinshereniging zou dus uiteindelijk bijna drie jaar aanslepen, maar vrijdag kon Eric Quach eindelijk weer een roes opwekken met geimproviseerde, subliem aanzwellende langgerekte drones die beginnen waar Godspeed You! Black Emperor eindigt. Die drones werden vers voor je neus bereid, net zoals de chef in de open keuken van het hippere stadsrestaurant. Uit de gitaar rolde een geluid dat daarna doorheen knopjes en effectpedaaltjes een eigen leven ging leiden. We hebben zo'n vermoeden dat Quachs speeltuin, onder en op de tafel voor hem, meer pedalen telde dan het arsenaal fietsen in de garage van Remco Evenepoel. De eerste helft van de set klonk nog ijl en verkennend, maar het tweede half uur begonnen alle ingredienten in de muzikale saus te binden. Nadat het laatste knopje was dichtgedraaid, voelden we ons gelouterd en proper alsof we net de muzikale variant van een middagje wellness hadden ondergaan.

Dit is het soort massages dat onze oren de voorbije jaren gemist hebben. Hoewel thisquietarmy uiterst productief platen releaset (de teller staat intussen op meer dan vijftig!), toch gaat er niets boven de live belevenis. Zondagavond (9 oktober) speelt thisquietarmy nog in Café Central in Brussel, vlakbij de AB in de Borgvalstraat. Het concert is gratis, maar je geld kun je met een gerust hart spenderen aan de uitgebreide merchandise die de man meesleept. Wij zouden een "Every Day Is Drone Day" t-shirt durven aanraden.

'Machine Consciousness, Phase III' verscheen dit weekend via Consouling Sounds.

9 oktober 2022
Christophe Demunter