Editors For Life - Feestje voor jong en oud

Ancienne Belgique, 18 september 2017

Wanneer Studio Brussel tien dagen op voorhand aankondigt dat Editors met een exclusief clubconcert in de AB haar gekende benefietactie ‘Music For Life’ zal aftrappen dit jaar, hoeft het niet te verbazen dat de belangstelling overweldigend is. Luisteraars konden er evenwel enkel bij zijn door één of meerdere sms-berichten te sturen en vervolgens het geluk te hebben om tijdens de uitzendingen opgebeld te worden door een presentator. De opbrengst van al die sms’en, ten bedrage van 124.309 euro, gaat integraal naar Oxfam Solidariteit vzw, het door Editors zelf gekozen, goede doel in het kader van Music For Life.

Editors steunde al eerder Oxfam en hun goede smaak bleek maandagavond tevens uit de keuze van het voorprogramma. Daarvoor was namelijk het Antwerpse Newmoon uitverkoren. En die waren daar duidelijk bijzonder mee opgezet. Deze band debuteerde vorig jaar overtuigend met het album ‘Space’ en geldt als één van de interessantste vertegenwoordigers van de nieuwe shoegaze-lichting uit ons land. Vier heren met gitaren en een drummer zorgden live voor een stevige geluidsmuur en een gebalde, maar geslaagde opening van de feestelijkheden.

Maar uiteraard kwam iedereen in eerste instantie voor de wereldband die Editors ondertussen geworden is. Voor heel wat van de gelukkige fans die de Ancienne Belgique maandag bevolkten (onszelf inbegrepen) zal het waarschijnlijk een tijdje geleden geweest zijn dat ze hun favoriete groep van zo dichtbij aan het werk konden zien. De Britten verkopen in België immers al lang met sprekend gemak megazalen als het Sportpaleis en Paleis 12 uit en zijn tevens uitgegroeid tot gegeerde headliners op de grootste festivals alhier.

Het pleit voor hen dat ze er niet zomaar een greatest hits-concertje van wilden maken. Zo openden ze al direct met een nieuw nummer, het mooie Cold, en ook verder in de set kwamen nog enkele voorsmaakjes van het nieuwe album aan bod. Vooral het relatief ingetogen The Pulse gooide daarbij hoge ogen. Aan Hallelujah en Magazine zullen we dan weer nog eventjes moeten wennen…

Voor de rest werd er, met de nodige zin voor evenwicht, geput uit alle vijf tot nog toe verschenen studioalbums van de band. Leuk om Blood en vooral All Sparks, uit debuut ‘The Back Room’ (2005), nog eens terug te horen. Beiden zaten vooraan in de set, net als eerste hoogtepunt The Racing Rats, een van de prijsbeesten uit opvolger ‘An End Has A Start’ (2007). Ook het titelnummer uit die plaat en het onmiddellijk daarop volgende Smokers Outside The Hospital Doors behoren nog steeds tot de publieksfavorieten.

De band liet nauwelijks steken vallen en dat zorgde voor een behoorlijk intense show; tot grote vreugde van zowel jonge (meest opgemerkte voorbeeld: de zesjarige knaap die heel het optreden van in de nek van zijn vader, vooraan in de zaal, mocht meemaken) als minder jonge fans. Naast de reeds eerder genoemde nummers genoten wij vooral van enkele singles uit ‘The Weight Of Your Love’ (2013): het knappe Sugar zat helemaal vooraan, het uitbundige A Ton Of Love werd begrijpelijkerwijze opgespaard tot de finale van het concert.

Dat laatste gold trouwens ook voor Ocean Of Night uit ‘In Dream’ (2015), waarvan we een mooie versie geserveerd kregen. Ook setafsluiter Marching Orders, waaraan een behoorlijk bombastisch einde werd gebreid, kwam uit de tot op heden laatste Editors-plaat. Zanger Tom Smith deed tijdens deze song, in de roes van het moment, helaas even een misstap op het podium en bezeerde daarbij zijn arm.

Ten gevolge daarvan speelde de groep daarna nog slechts één bisnummer: een weliswaar langgerekt Papillon, de superaanstekelijke hitsingle uit ‘In This Light And On This Evening’ (2009). En dus geen No Sound But The Wind meer, de pianoballade waarop wellicht nog veel mensen stonden te wachten. Jammer, maar voor het overige was dit een meer dan geslaagde avond: een mooie financiële opbrengst voor Oxfam, een uitstekende liveband in een (voor hen) kleine zaal en enkel blije gezichten na afloop. Waaronder dat van een geprivilegieerde daMusic-redacteur...

Editors speelt op zaterdag 17 maart 2018 in het Sportpaleis te Antwerpen.

Bekijk alle foto's van het concert hier.

19 september 2017
Jan Vael (Foto's: Patrick Van den Troost)