Editors In This Light And On This Evening

Epic
In This Light And On This Evening
Editors is terug. Vier jaar na debuut 'The Back Room' en twee jaar na meesterwerk 'An End Has A Start' is er nu 'In This Light and On This Evening'. En die nieuwe plaat betekent meteen ook een ommekeer in het geluid van de band. Gitaren werden gedeeltelijk ingeruild voor synths en samplemachines. Maar vrees niet, want dit is wederom muziek van een erg hoog niveau, waarmee Tom Smith en de zijnen nu definitief een plaats in de muziekgeschiedenis opeisen.


Op een plaatje vol tremolerende gitaren zat niemand nog te wachten na 'An End Has A Start'. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de nieuwe Editors opent met een vervaarlijk dreunende synth. En het titelnummer In This Light And On This Evening zet meteen de toon voor het volledige album: de donkere bariton van Smith bouwt langzaam maar zeker op naar een onvermijdelijke explosie van zware gitaren, donkere bassen en tonnen elektronica. Wat een beest van een nummer.

Ook Bricks and Mortar begint erg elektronisch. Een klokprecieze drumcomputer vormt de basis voor een vooral op synthgeluiden gebaseerde song. Echter, later in het nummer wordt de computer bijgestaan door de rake velgeluiden van drummer Ed Lay, waardoor een treffend, meerlagig ritme ontstaat.

Dat single Papillon een geniale song is, moeten we u niet meer vertellen. Het is lang geleden dat we nog zo verslingerd waren aan een liedje. Check zeker ook de akoestische versie van het nummer, door Smith ingespeeld voor de Duitse MTV. Kippenvel verzekerd.

Met The Boxer komt de plaat tot een rustpunt. De met een soort synthetische marimba ingespeelde intro geeft het nummer een zoete maar melancholische 'feel' mee. 

Maar die rust is van korte duur, want na Like Treasures is het tijd voor een van de sterkste nummers van de plaat. Eat Raw Meat = Blood Drool lijkt wel één grote brok frustratie die onder de vorm van samples uit de speakers knalt. Zonder een ogenblik van twijfel zetten we de cd-speler op repeat. Indrukwekkend.

Met 'In This Light and On This Evening' hebben de heren van Editors laten zien dat ze niet enkel op het succes van hun vorige plaat willen teren. Gewaagde songstructuren en een dito geluid maken deze plaat nu al tot een van de beste van 2009. Let op onze woorden.

October 14, 2009
Dimitri Muylaert