Lo-Lee-Ta - 'In Artificial Light'

Lo-Lee-Ta - 'In Artificial Light'

Er hangt nog altijd iets van mysterie rond deze band.

We volgen Lo-Lee-Ta nu al een poosje, al van bij eerste single Moondog eigenlijk, de track die ook in de VTM-serie ‘Brak’ werd gebruikt. En toch hangt er rond Marie-Laure Fazioli en Benji Jame nog een waas van mysterie. Het duo lijkt wel  even ongrijpbaar als de mist die op een koude lenteochtend over de Limburgse heide hangt vooraleer de zon de zandbodem opwarmt.

Misschien heeft het ermee te maken dat de band eigenlijk vooral nummers uitbracht tijdens de coronatijd. We zagen hen ook nog niet live aan het werk. Dus dat zal ook wel meespelen. Maar het is natuurlijk de vooral de muziek zelf. De nummers op deze tweede ep vallen te catalogeren onder bezwerende dreampop, met invloeden van triphop.

En dit mag dan wel geen coronaplaat heten, de nummers behandelen thema’s als vervreemding, verstikking en zelfbedrog en de titel verwijst naar een leven bij kunstlicht. We zaten de voorbije jaren toch vaak opgesloten in onze eigen bubbel. Dat geldt zeker voor de band die de vijf nummers schreef in een repetitiehok zonder ramen.

Die nummers voelen aan als dik zwart velours: zacht maar donker, ondoorlatend maar toch luchtig dankzij die fijne stem van Fazioli, warm en tegelijk kil door het contrast van de steriele, voorgeprogrammeerde beats en de rest van het instrumentarium waaronder inventief percussiewerk.

Over de nummers zelf kunnen we kort zijn. Zowel Black Screen, Inflatable Animals, Juno en zelfs “oudje” Cubist Painting (nog altijd onze favoriete track van de band) passeerden ergens op deze pagina’s al de revue als #InlandseMaatjes en dat is niet voor niets. Telkens weer wist dit kwartet ons te verleiden.

Enkel White Walls is dus echt nieuw voor de fans. Het is ook aan dit nummer dat de ep de titel ontleende. Het gevoel van claustrofobie wordt hier echt tastbaar “White walls come closer / white walls finish me”, zingen Jame en Favioli zuchtend terwijl de elektronica mechanisch steunt en kreunt en een enkele pianotoets druppelt als een Chinese watermarteling. Maar zelden voelde een marteling zo zoet.

18/03/2022 Kapel, Herentals
19/03/2022 MOD, Hasselt (ep- release 'In Artificial Light)
05/05/2022 Cabron, Antwerpen
18/06/2022 Trix, Antwerpen (FONS Records labelnight)

5 maart 2022
Marc Alenus