Lo-lee-ta - Cubist Painting

Lo-lee-ta - Cubist Painting

Lo-Lee-ta maakte een videoclip met opnames uit interviews met acht twintigers.

Onlangs bracht de Limburgse alternatieve band Lo-lee-ta de prachtig single Cubist Painting uit. Sinds vandaag heeft die song ook een clip. Lo-lee-ta ken je al van Moondog, de titeltrack van hun eerste ep, die airplay scoorde op Studio Brussel.

Tijdens de coronacrisis nam de band, samen met producer Bert Vliegenc hun nieuwe single, het dromerige en melancholische, Cubist Painting op dat wat ons betreft ook zeker een plaatsje op de radio verdient. In Duyster bijvoorbeeld zou het perfect passen.

Het nummer gaat over jezelf niet herkennen, gezien willen worden en naar je eigen identiteit zoeken. Deze thema’s worden geschilderd aan de hand van elementen uit een autocrash en het einde van een relatie. De metafoor van het gezicht als kubistisch schilderij weerspiegelt hierin het soms onherkenbare zelf, de complexiteit van identiteit en de verlammende zoektocht naar betekenis is willekeurigheid.

De bijhorende videoclip, waarvoor de band samenwerkte met Cato Kusters en Angela Otten, exploreert de thema’s van het nummer door acht twintigers een kwartier lang te confronteren met hun eigen spiegelbeeld. Voor deze videoclip werd gebruik gemaakt van een camera die verscholen zat achter een doorkijkspiegel. Hierdoor werd een blik van de personages op zichzelf ook een blik recht in de camera. Achteraf werden de personages onderworpen aan vragen rond schoonheid, identiteit en zelfbeeld. De beelden in de clip worden vergezeld door quotes uit deze interviews.

Het resultaat is esthetisch, maar ook erg confronterend. Het toont ons zoals we allemaal zijn, ook al zijn we misschien al lang geen twintig meer.

3 november 2020
Marc Alenus