#2022Q&A - Tino Fella

#2022Q&A - Tino Fella

Eén van die medewerkers die daMusic al heel lang trouw is. Sinds begin dit jaar zet hij bovendien de meest interessante bekende en minder bekende singlereleases op een rij in de rubriek #MaandelijksLekkers. Maar ook over albums laat hij nog graag zijn licht schijnen.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Fontaines D.C. - ‘Skinty Fia’

Op het derde album is de zweverige postpunk verder geperfectioneerd. Het is vooral knap hoe zang en melodie vaak monotoon lijken, maar je juist in de ziel weet te raken.

Yeah Yeah Yeahs - ‘Cool It Down’

Een sensatie, deze terugkeer. Ieder gevaar voor gemakkelijke retro werd afgewend door bij te blijven met de ontwikkelingen van de hedendaagse indie en daar een eigen draai aan te geven.

The Mysterines - ‘Reeling’

Sterk debuut vol garagerock die zowel levendig als volwassen klinkt. Zo'n album waar Wolf Alice jaloers op kan zijn.

Working Men's Club - ‘Fear Fear’

Elektronische dansmuziek die sowieso al de opwinding van de betere rock verspreidde, maar ook steeds meer aanwijsbare elementen uit de pure rock bevat. Om niet nostalgisch naar Underworld en The Prodigy te hoeven blijven kijken hadden we deze band hard nodig.

Sinead O'Brien - ‘Time Bend And Break The Bower’

We zijn gestopt met het turven van bands die praatzang hanteren, maar deze trend is nog zeker relevant. Sinead grijpt terug naar de poëtische variant die al bestond ten tijde van Laurie Anderson. Voor wie Dry Cleaning iets te onsamenhangend vindt klinken, maar wel van die muzikale sfeer houdt, is ‘Time Bend And Break The Bower’ zeker een aan te bevelen toevluchtsoord.

Overigens is de eerste luisterbeurt bij een plaat tegenwoordig niet altijd meer zo spannend omdat er op voorhand tot soms wel zeven singles van gedeeld zijn.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Nothing But Thieves - Life's Coming In Slow (From Gran Turismo 7)

Deze hadden ze misschien nog op de plank liggen, maar na een reeks gevoelige liedjes is er eindelijk weer een energieke rocker van hun hand. Er klinkt ook een vrolijkheid in door die doet denken aan The Darkness, en dat is altijd een grote pre.

Panic ShackThe Ick

Eén van die nummers die duidelijk maken dat Wales een eigen Amyl And The Sniffers heeft. Veel lol in dit punknummer, al zou het bij Panic Shack zomaar kunnen dat er een diepere laag in de tekst zit.

The Go! TeamDivebomb

Ze weten het nog altijd te brengen, die ultieme mix van indiepop en hiphop. Prachtig ook hoe ze tegen het eind waterdruppels in klank proberen te vatten.

Grumpster - Better Than Dead

Je hebt het af en toe nodig, een opzwepende rocksong met een tekst over je ellendig voelen.

Oceanhoarse Pryopen

Schitterende kruising tussen heavy metal en hardcore waarbij alles, inclusief breaks en tussenstukjes, precies goed valt.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Muse - ‘Will Of The People’

Als de enorme overproduktie en de algehele hype rond het uitkomen van de plaat ook als verpakking meetellen, is dit er wel één. Met de prachtige single Won't Step Down waren hoge verwachtingen overigens wel legitiem, maar inhoudelijk werd dat niveau op het album nauwelijks vastgehouden, om maar niet te spreken over de teksten vol zelfmedelijden en referenties aan heel foute complottheorieën.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Special Interest - Midnight Legend ft. Mykki Blanco'

De meerwaarde van een muziekvideo stijgt tot ongekende hoogte, wanneer het een korte film wordt. Deze wil aan de kaak stellen wat vrouwen op een avond uit zoal moeten doorstaan.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Bicep - Glastonbury – 26 juni 2022

Deze techno prikkelt, maar masseert tevens de ziel en zet hoe dan ook de tijd stil.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Graag een lange dramadocuserie over de broers Gallagher. Het feit dat deze ruziemakers op afstand nog altijd gretig interviewvragen over elkaar beantwoorden, laat zien dat er genoeg vermakelijke stof voor is en dat ze er vast ook aan mee willen werken.

“Zijn nieuwe single? Oh ik wist werkelijk niet dat hij nog muziek maakte... als je dat al muziek zou willen noemen.”

18 december 2022
Patrick Van Gestel