#2022Q&A - Nick Van Honste

#2022Q&A - Nick Van Honste

Hij heeft plechtig beloofd om in 2023 de eindredactie weer een handje toe te steken (Zo, daarmee kan hij er echt niet meer onderuit). Maar ook zonder die hulp ligt hij bij ons in de bovenste lade. 2022 naar zijn normen vind je hieronder.

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Black Country, New Road - 'Ants From Up There'

Fontaines D.C. - 'Skinty Fia'

Arctic Monkeys - 'The Car'

Warhaus - 'Ha Ha Heartbreak'

2022 was opnieuw een jaar waarin ik veel te weinig nieuwe muziek heb ontdekt, dus verkies ik slechts vier platen te nomineren. Pluspunt is dan weer dat de muziek die m’n oren wel wist te bereiken een heel jaar door op repeat heeft gestaan. Dus bovenstaande platen mogen zich met recht en rede de ‘Beste platen van 2022’ noemen.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Black Country, New Road - The Place Where He Inserted The Blade

Tamino - Fascination

Fontaines D.C. - Roman Holiday

Arctic Monkeys - There'd Better Be A Mirrorball

Warhaus - Open Window

Op persoonlijk vlak was 2022 kut met grote K, maar een mens moet optimistisch blijven, of zo doet mijn psycholoog toch geloven. Mijn vijf meest markante nummers uit 2022 stralen daarom exact die sfeer uit. Je kan ze mijn de donkerste bril beschikbaar interpreteren, maar overal komt er toch een zonnestraaltje door. 

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Fontaines D.C. - 'Skinty Fia'

Moest het ondertussen nog niet duidelijk zijn: Fontaines D.C. heeft met afstand de meest complete plaat van het jaar gemaakt. Volgens de eindredactie moet ik stoppen met te pas en te onpas de term "modern meesterwerk" te gebruiken, maar laten we dat goed voornemen voor 2023 houden. 'Skinty Fia' hoort zowel in de geschiedenisboeken als in een museum thuis.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Kan ik jammer genoeg geen uitspraak over doen. Het omgekeerde is dan wel gemakkelijker. Tamino maakte een sterke tweede plaat met 'Sahar', maar het artwork was wel echt om te janken.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Voor videoclips heb ik al helemaal geen tijd meer. Maar ik beloof plechtig in 2023 meer naar JIMtv en TMF te kijken.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Nick Cave & The Bad Seeds - Best Kept Secret - 12 juni

Nils Frahm - Bozar - 14 oktober

Helaas valt er niet te kiezen tussen deze twee wegens allebei op hun eigen manier immens memorabel. Nick Cave was in al zijn grootsheid de gedroomde afsluiter van Best Kept Secret 2022. Nils Frahm toonde dan weer dan minimalisme minstens even grote proporties kan aannemen op vlak van ontroering.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

De festivalzomer van 2022. Na twee jaar van online festivals mochten we eindelijk elkaar nog eens overgieten met lauw, alcoholarm bier terwijl we in een veel te grote massa naar een veel te kleine muzikant aan het staren waren. Dat de affiches niet allemaal even sterk waren, maakte voor één jaar niet uit want het beantwoordde verlangen maakte veel goed.

30 december 2022
Nick Van Honste