#2022Q&A - De Held

Of Kijk Dat Scheelt deel van een album wordt, is nog lang niet duidelijk. Wel heeft Jo Jacobs, het brein achter De Held veel geschreven in het afgelopen jaar. Of de puzzel volgend jaar al helemaal zal passen, daar gaan we allemaal nog moeten achter komen. Tot zolang kijken we nog even terug naar 2022.

#2022Q&A - De Held

 

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Warhaus - ‘Ha Ha Heartbreak’

Een absoluut meesterwerk. Sterke songs, stuk voor stuk singles, verbluffende productie, zelfs de albumtitel is geniaal. Af tot in de kleinste details. Ik heb een half jaar op peda gezeten in Leuven. In het studentenjaarboek stond bij mijn foto: “Zelfs met zijn broek uit denken de mensen nog dat hij iets belangrijks gaat zeggen”. Kortom, ik was niet de coolste van de klas. Misschien daarom dat het “übercoole” van de Balthazar-clan me altijd wat in de weg zat? Met deze plaat heb ik daar totaal geen last van. Niets stoort. Alles zit goed. Onbegrijpelijk goed. En drummer Marc Bonne schittert. Ik denk dat ik nog geen dag niet geluisterd heb sinds de plaat uit is. Dus hier zou mijn lijstje kunnen eindigen. Ik sluit me ook volledig aan bij de review van Patrick Van Gestel.

Amok - 'Glas In Lood'

Een jonge Nederlander die mijn aandacht wist te trekken met een Facebook-filmpje. Dit is zijn eerste ruwe worp, onaf maar wel straf onaf, heel eigen en vrij. Luister misschien eerst naar Hoe Je Deed.

Hendrik Lasure - 'Het Wiel'

Deze plaat moet ik nog “tegoei” ontdekken, maar ik vermeld hem toch al, al was het maar om de aandacht nog eens te vestigen op de gevleugelde woorden van Ward Daenen op Facebook: “Wat ik namelijk het meest van al bewonder: je kunt 'Het Wiel' helemaal gewéldig vinden as I do, de plaat laat je tegelijk de volle ruimte van het tegendeel. Juist op dat snijvlak wordt het scherp en waait een heerlijk frisse wind: die van de vrijheid.” (Luister ook eens naar 'Valuable' van Messidor, het muzikale project van Ward.)

De Mens 'Broers'

“Wordt het geen tijd om iets te worden dat lijkt op een held?’, zingt Frank op Jaja. Ik trof hem een paar jaar geleden op een moment dat ik overliep van frustratie en zelfmedelijden. Achteraf schaamde ik me. Die zin voelde dus heel even als een late terechtwijzing. (Op de achtergrond klinkt “You’re so vain / you probably think this song is about you”) Broer, Genees Mij en Mooie Verliezers zijn mijn favorieten.

The Me In You - 'Landscapes (About Me)'

Stem en sferen die aanleunen bij Peter Gabriël en Talk Talk, prachtige productie door Gaëtan Vandewoude. Landscapes (About Me) is bloedmooi.

Hermanos Gutiérrez, Dan Auerbach - 'Tres Hermanos'

Zonder woorden. Ik moet denken aan Neil Youngs soundtrack voor de film 'Dead Man' (Jim Jarmush).

Niels Hendrix – 'De Belevenis Van Niels Hendrix'

Ik mocht de prille demo’s al horen en vond het meteen goed. Omdat het Niels ten voeten uit is. Intelligent talent vermomd als losbol. Uitschieter: Vallende Ster.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Marble Sounds - The Ever After

Tekst, muziek, klank, allemaal bijzonder mooi.

Tamino - Fascination

Ik was geen fan tot ik dit nummer hoorde. Fijne productie van Jo Francken!

Aletta - August Moon

Zó zalvend, zo veel met zo weinig, ik dacht: die stem lijkt wat op die van Myrthe van Astronaute. En kijk!

Warhaus - Desire

Maar eigenlijk alles van 'Ha Ha Heartbreak'

Paolo Nutini - Through The Echos

Stem en productie pakten me meteen toen Spotify me met dit nummer verraste tijdens een wandeling met de koptelefoon op.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Big Thief - 'Dragon New Warm Mountain I Believe In You'

Iemand heeft me ooit gezegd - verwijzend naar mijn twijfels en uitstelgedrag – dat ik mijn leven in ’t klad leid. Potlood is minder definitief dan inkt. Ik hou daar wel van. Zo ook van deze hoes.

Vermin Twins - 'POP'

Kijk en bewonder! (En vergeet ook niet te luisteren!)

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Er is mij niets opgevallen.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Selah Sue - Pills

Goed gemaakt, goed geacteerd, lijkt me niet simpel.

Khruangbin & Leon Bridges - B-Side

Het is Khruangbin! Meer redenen zijn er niet nodig.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Chantal Acda - huiskamerconcert in Hasselt – 19 februari

Zoveel vrijheid! Zo echt, zo spontaan, zo geruststellend, zo grappig ook, zo hard zichzelf. Chantal weet me met haar muziek bijna altijd te raken, live vaak tot tranen toe. Er gebeurt iets. Ik kan doodmoe naar haar concert gaan en weer helemaal opgeladen thuiskomen. Een sjamaantje dus. In Hasselt was zij het alleen met haar gitaar. Ze brengt haar nummers en vertelt tussendoor op zo’n vrije manier dat het de luisteraar meteen ook een stukje bevrijdt.

The Smiths Presumably! – ’t Kabotske, Bilzen -7 mei

Geweldige plek om deze geweldige Morrissey-tributeband aan het werk te zien met goede vriend en straffe gitarist Wouter Thijssen in de rol van Johnny Marr.

50 jaar CCHA Festififty Band - 23 en 24 september

Zo blij dat Stijn Meuris uitnodigde om hier als gastzanger aan mee te doen. Dat had echt eeuwig mogen blijven duren. Ik stond de hele tijd op de zijlijn te dansen als ik niet zelf zong.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het…

Warhaus - 'Ha Ha Heartbreak'

Die plaat zit zo straf in elkaar dat het mijn petje te boven gaat. Ik zou heel graag een vlieg aan de muur geweest zijn bij heel dat ontstaansproces.

1 januari 2023
Patrick Van Gestel