De Mens - Broers

Petrol

Broers

Het is enige tijd geleden dat een plaat van de Mens nog met zoveel ongeduld afgewacht werd, want ondanks het feit dat het kwartet zelden of nooit heeft stilgezeten (het zit nu eenmaal niet in hun aard), moet je vaststellen dat ze wel heel druk bezig zijn geweest in het warempel dertigste jaar van bestaan.

En zoveel getalenteerde Nederlandstalige rockgroepen zijn er nu eenmaal niet bezig in dit Vlaanderenland. Bovendien is de uitstekende live reputatie zowaar nog sterker geworden met een uitgelezen theatertournee en single Waar Is De Liefde?, die met geen bunsenbrander van de radio was af te fakkelen. Niet geheel onterecht want het is zonder meer één van de strafste singles die de Mens in tijden lanceerde met dat E-Street Band-arrangement en de ongegeneerde, bijna anthemische kracht van de tekst. toch een blijvende sterkte, van Frank Vander linden.

Trouwens, over arrangementen gesproken: de rock die De Mens pleegt, is altijd doorwrocht geweest van enige punkrock- en wave-elementen. En daar speelt de bas van Michel Decoster altijd een bepalende rol. Hij bast er altijd weer dat spannend scherpe randje aan vast. En dan is er nog de rol van toetsenman David Poltrock, die steeds bepalender wordt in de kwaliteit en klankkleur van de songs. Op de theatertour werd hij, al lachend, als "onze stagiair" aangekondigd, ook al beroert hij intussen al bijna tien jaar de toetsen bij De Mens. En hij doet dat goed!

De verstandhouding binnen De Mens was nooit beter. En dat hoor je, dat voel je. Er spreekt een dynamiek die niet te miskennen valt. Dat hoorde je ook al op de vooruitgeschoven single Oostende, die midden in de lockdown een vreemde, begerige hoop uitstraalde.

Het moet vooruitgaan en dat merk je ook aan de titels die minder bedachtzaam zijn en onmiddellijk en vaak in één woord meedelen waar het over gaat: Koningin, Jaja, Bedanken, Broer of het net aangehaalde Oostende. Na twaalf studioplaten schakelen veel groepen over op routine of klinken ze vaak enigszins vermoeid. Niet zo bij De Mens, die na dertig jaar opnieuw met frisse adem en een bewonderenswaardige gedrevenheid het land wil plat spelen, te beginnen met een Dertig-Jaar-Feest-concert in de Lotto Arena op 26 maart, alwaar het rijke oeuvre breed zal worden uitgestrooid, maar waar ze ook nog eens kunnen uithalen met grootste radiohit in tijden Waar Is De Liefde? 

Wel, u kan uw liefde kwijt in Antwerpen, luid en duidelijk: “Nooit was ik er dichterbij dan gisteren en nu / De sterren lachten mij niet één keer uit” Neen, Frank, Michel, Dirk en David, de sterren lachen jullie toe!

11 maart 2022
Laurens Leurs