Nick Van Honste

Zijn turnout stond op een laag pitje, maar wat hij inleverde, was nog steeds de moeite. En dus blijven wij (nvh) koesteren en hopen wij op beterschap voor 2022. Tot zolang blijven we wel degelijk in hem geloven.

Beste albums?

Whispering Sons - ‘Several Others’

Balthazar- ‘Sand’

Ben Howard - ‘Collections from the Whiteout’

Shame - ‘Drunk Tank Pink’

Fontaines D.C. - ‘A Hero's Death’

2021 was op alle mogelijke vlakken een muzikaal sabbatjaar. Nieuwe platen - gekocht of gespeeld - op één misvormde hand te tellen. Voor de gelegenheid dus twee Belgische bands in de kijker gezet, een man die zelfs in het jaar van stilte mij de oren doet spitsen, een band die in 2020 ging doorbreken en een band die dat in 2021 had moeten doen.

Beste song?

De tijd van schaamte is al lang voorbij, want als we eerlijk zijn: Bazart heeft altijd al perfecte popsongs gemaakt (als we even collectief het misbaksel, dat ‘2’ was, vergeten).

Mooiste artwork?

Shame - ‘Drunk Tank Pink’’

Het artwork is van Tegen Williams en bestaat eigenlijk uit twee grauwe zwart-wit foto’s van de vader van één van de bandleden. Niks speciaals, maar gewoon wat een vette postpunkcover moet zijn.

Knapste video?

Eigenlijk is het een videoclip uit 2020, maar gezien de plaat dit jaar in de winkels lag, telt het voor mij nog. De kledij, de auto’s de snor van Jinte Deprez, alles klopt. Moest Tarantino ooit een kortfilm maken over een stel Vlaamse kruimeldieven, zou het er ongetwijfeld uitzien als deze videoclip.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Nordmann - Het Depot - 11 oktober 2021

Net als bij de albums zijn ook de concerten in 2021 niet bijzonder talrijk geweest, maar Nordmann had zelfs in het drukste jaar met afstand op nummer één gestaan. Broeierige jazzrock en een band die stond te popelen om de nieuwe plaat voor te stellen. Wat wil een mens nog meer?

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

Rock Werchter, Pukkelpop en bij uitbreiding alle andere grote, middelgrote en kleine festivals in België. We zijn een klein en moeilijk te begrijpen land, maar op vlak van festivals kan niemand ons volgen. Dus hopelijk kan die sector zich in 2022 weer volledig openstellen voor de wereld.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Om voor enige verandering te pleiten, heb ik het muzikale landschap te weinig gevolgd. Wat wel mag stoppen is de blinde idolatrie voor Nick Cave. 'Carnage' was een matige plaat en mensen durven het nog steeds niet toe te geven.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

Shame - Snow Day

“It's the most beautiful thing you'll ever see / And yet you walk past it all the time / On your way to work”

Beste platenwinkel ?

De Bilbo in Leuven voor letterlijk alle muziek.

Fleugzeug in Leuven voor letterlijk alle andere muziek.

Muziekliefhebbers in Leuven komen dus handen, oren en waarschijnlijk centen te kort.

Beste playlist?

Bitches Brew, een afspeellijst met de beste vrouwen uit de alternatieve muziekgeschiedenis (en Selena Gomez).

Waarop ben je zelf het meest trots ?

Mijn veel te dure tweedehands vinylset. Circulaire economie zeggen ze dan…

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van  2022?

Meer albums, meer concerten en meer recensies. Exact hetzelfde als mijn verwachtingen in 2021. Dus ik hoop dat de heren van de eindredactie mij nog geloven.

25 december 2021
Patrick Van Gestel