Lennaert Maes (Lenny & De Wespen)

Ze staan op het punt om de kaap van twee decennia te ronden. En dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Intussen was frontman Lennaert Maes graag bereid om zijn jaar te overschouwen.

Beste albums? Leve de dames!

Meskerem Mees'Julius'

Wat een prachtig debuut. Door de eenvoud van de mooie gitaararrangementen, gecombineerd met die gevoelige stem, gaan deze liedjes recht naar het hart. Cello vult hier en daar perfect aan. Wat een mooie zanglijnen, wat een knappe teksten! Poëzie op muziek in de beste traditie der songschrijverij. Iets stevigere nummers Queen Bee en Where I’m From zorgen voor een goede afwisseling. Dit is een plaat die ik kan blijven beluisteren. Voor mij zonder twijfel de plaat van het jaar.

Meis'Een'

Intrigerende debuut-ep van de kleindochter van Boudewijn de Groot. Verwacht geen kleinkunst, wel verrassende zanglijnen in onze moerstaal op dromerige synthpop. Het is zalig drijven op een arrangement als Veel. Nederpop met weerhaakjes. Nu al benieuwd naar wat deze dame nog in petto heeft.

Angèle – 'Nonante-Cinq'

Ik heb een zwak voor onze Belgische popkoningin. Haar muziek verenigt jong en oud. Mijn dochter danst erop en ik vind het even fijn. Catchy, dansbare melodieën en teksten die niet vrijblijvend hoeven te zijn. Op het langverwachte tweede album staan geen missers en met Taxi en Mauvais Rêves echte topsongs. Al vraag ik me nu al af wat Angèle op de derde worp zal doen en hoop ik stiekem dat dat van een andere, meer experimentele orde zal zijn.

Beste song?

Voor mij is dat geen nieuwe song, maar wel een lied dat ik dit jaar pas opmerkte. Before Gas And Tv van Mark Knopfler raakte me. Het nummer staat op de cd 'Get Lucky' uit 2008, die ik dit jaar pas ontdekte. Op dat album staan ware parels, met voor mij als uitschieters Monteleone, The Car Was The One en dus ook dit nummer, een nostalgische trip naar het eenvoudige leven.

Mooiste artwork?

Ik vind oprecht dat onze eigen plaat tot het mooiste artwork van het afgelopen jaar behoort. Vicky Bogaert creëerde een wonderlijk beeld bij elk van de songs op ons album.

Knapste video?

Mag ik ook hier opteren voor onze eigen video? Met het risico arrogant gevonden te worden: ik zag geen mooiere clip dit jaar dan de video die Vicky Bogaert bij elkaar tekende bij onze single Pleisterplaat.

Wat is het beste concert dat je dit jaar gezien hebt?

Ik heb het meest genoten van Wigbert in het Buurthuis van Holsbeek op 9 december. Wigbert Van Lierde is zo’n straffe muzikant. Zijn songs zitten ingenieus in elkaar en hij brengt ze met ongelofelijk gemak. Ik zag hem in duo met Jan Hautekiet, die veel vrijheid kreeg. Het werd een heerlijk samenspel van twee meestermuzikanten.

Van welk geannuleerd optreden heb je het meeste spijt?

John Fogerty in het Sportpaleis, maar ik kreeg net het bericht dat een nieuwe datum bekend werd gemaakt, dus in juni kunnen mijn pa en ik en er dan toch samen heen.

Wat moet er op muzikaal vlak veranderen?

Sinds de fysieke muziekmarkt is overgenomen door de digitale spelers, is er een enorm inkomstenverlies voor wie albums maakt. Het album maken kost even veel, maar brengt door Spotify en co nauwelijks iets op. Eigenlijk is dat toch ongelofelijk. Een bakker geeft wat hij bakt toch ook niet weg voor € 0,0011 per brood? En toch zetten alle muzikanten de muziek op de online spelers, omdat ze anders niet meer gehoord worden. Het is een pervers systeem waarbij de bedrijven grote winsten maken op de rug van de muziekmakers.

Mooiste stukje songtekst dat je bent tegengekomen?

Bij Meskerem Mees vind je heel veel mooie lijnen. Dit vind ik bijvoorbeeld heel knap: “Are you knocking upon heaven’s door or the blood-soaked gates of hell? /No one knows for sure, except for God but he won’t tell /It might be easier for a sinner but you’re no catcher in the rye /It might be easier for a saint though without a halo you won’t fly”

Beste platenwinkel?

SAX in Leuven. Waar vind je nog een zaak als die van Jos Vandeput van SAX Leuven? Hij heeft altijd wel een aanrader voor je, en blijft, ondanks de moordende concurrentie van de online muziekspelers, vol liefde voor zijn vak voor zijn winkel gaan. Ik ben zo blij dat zo’n zaken nog bestaan, want zonder cd-verkoop kunnen we als muzikanten inpakken.

Beste playlist?

Bij de lijst 'Pleisterliedjes' van mijn collega Jonas Winterland zijn altijd wel pareltjes te vinden.

Waarop ben je zelf het meest trots?

Dit jaar stak ik met Lenny & de Wespen voor het Leuvens cultuurcentrum 30CC een muzikale voorstelling in elkaar naar aanleiding van het WK dat door de stad passeerde. Gastzangers waren Tijs Vanneste, Daan, Raymond van het Groenewoud, Klaas Delrue, Noémie Schellens, Rick De Leeuw, en Little Kim. Tussendoor interviewde Jan Hautekiet mensen uit de wielerwereld als Carl Berteele. Tijdens de voorbereiding van dit tweedaagse circus heb ik wel eens gevloekt, maar hoe heerlijk waren de avonden zelf. De warmte van het weer samen kunnen zijn was voelbaar voor publiek en artiesten.

Wat verwacht je persoonlijk op muzikaal vlak van 2022?

In 2022 vieren we met Lenny & de Wespen ons twintigjarig bestaan. Er verschijnt een Best Of, we hebben een mooie tournee staan en ook de zomer lijkt veelbelovend. Hopelijk kunnen we echt vieren, en kan alles doorgaan, want ik heb geen zin om nog eens twintig jaar te wachten op een feestje.

foto: Johan Jacobs

20 december 2021
Patrick Van Gestel