Meis - 'Een'

Meis - 'Een'

Meis, het soloproject van Aysha De Groot, kwam voor het eerst op onze radar met het wondermooie liedje Veel, dat in hoge rotatie op Radio 1 gedraaid werd. Het deed ons hoopvol uitkijken naar meer. Nu brengt ze na enig uitstel door één of ander debuut-ep ‘Een’ uit. 

Aysha de Groot kreeg de muziek als kind met de paplepel ingegeven. Grootvader is namelijk niemand minder dan Boudewijn De Groot. Bij ons is ze vooral bekend als lid van de live band van Eefje De Visser, maar als Meis is ze al sinds 2017 aan de slag. 

Voor ons begon het dus allemaal met Veel, een nummer dat de perfecte balans vindt tussen kwetsbaarheid en rauwheid, tussen ingetogenheid en spanning. Het arrangement is minimaal en perfect uitgewerkt. 

De ep steekt rustig van wel met Wacht, maar schakelt een versnelling hoge met het pittige staccato reffrein. Het nummer dat het hardst binnenkomt is Alsof. Het gaat over haar overleden moeder, maar is vooral bestemd voor haar moeder, voor haarzelf en voor iedereen die soms even niet alleen wil zijn tijdens het hele proces rondom verlies. Teksten als: “Vaarwel is heus geen zonde, zoek maar op / Eeuwig vol met liefde voor alsof / Kon ik er maar bij / Nee ik kan er niet bij”, komen stevig binnen.

Waar is lieflijk van sound, maar behandelt het achterom kijken na een relatiebreuk. De bridge doet het nummer dan helemaal openbarsten, als moeten alle opgekropte emoties er in één keer uit. Onze aandacht wordt onmiddellijk getriggerd door de openingszin van Zee: “Ik ben heus niet bang van water / ik weet alleen niet wat eronder zit”. Het nummer blijkt op zachte wijze bol te staan van de metaforen rond de eigen angsten en depressie. Op de B-kant van de lp krijgen we nog een akoestische live versie van het nummer ook. 

Afsluiter Bram is misschien wel het nummer dat zich steeds meer in ons hart nestelt. We kunnen er de vinger niet opleggen of dat door het repetitieve in de tekst is, door het lieflijke karakter of door de subtiele nuance. Dat heet dan :afsluiten in schoonheid. 

‘Een’ is een breekbare en persoonlijke debuut-ep geworden, een mix tussen akoestisch en elektronisch, tussen dromerig en in-your-face, tussen donker en licht, maar hoe dan ook eentje die je bij de les houdt.

10 juli 2021
Patrick Blomme