Yerra Yerra - Yerra Yerra

Eigen beheer

Yerra Yerra

Er zitten meer wolven in Limburg dan je op het eerste gezicht zou denken.

Sinds August en Noëlla en de Bosland Daltons in Limburg neerstreken, kreeg de streek een beetje van het wilde karakter terug, maar er is nog een wolvenroedel, geleid door wolvin Inge Henrotay en partner Seppe Dausi, waarbij drummer Robson Mangelschots aansloot. Ongeveer tegelijk met de komst van de wolf, vervelde die band Candlebags tot Yerra Yerra en werd het nog duidelijker dan voorheen: deze band laat zich niet temmen en in een hokje stoppen! Zelfs voor de opnames van het eerste album zwierven ze Limburg rond om de tien nummers op verschillende locaties op te nemen.

Die hang naar vrijheid spreekt ook al meteen uit de hoes waarop de band zich in de vrije natuur bevindt en Henrotay de omgeving lijkt af te speuren op zoek naar een geschikte plek voor een nest. Het oranje haar, de jas en laarzen geven haar wel meer van een vos dan van een wolf, maar het is duidelijk: deze plaat werd gemaakt met blikkerende tanden en veel honger.

Ongeveer de helft van de plaat kennen we al, want ze kende een lange aanloop van ongeveer drie jaar en met de singles Hard World, The Fountain Of Love (nog uit het Candlebags-era), Stuck On You en het recente Swimming wisten ze ons alvast te overtuigen. Ook al – of net omdat ­– uit die nummers een grote afwisseling sprak. Dat ook de plaat alle kanten uit klettert, mag dan ook geen verrassing meer zijn.

Maar zoals de plaat is, zo is ook het leven. Rustige periodes worden afgewisseld met hectische, serene door diep emotionele, feestelijke door periodes van rouw. In die zin is de plaat een afspiegeling van wat er zich in het leven en hoofd van de drie leden afspeelde. En net zoals het leven zich niets aantrekt van onze wensen, heeft de band lak aan genres. Elk nummer klinkt zoals het past.

Rauwe, woeste oerkreten op stevige rock (Hysteria en Leftout), postpunk of techno (Swimming) wisselen af met met dromerige klanken van verlangen, ingebed in bluesrock (Ludwig) of lo-fi indietronica (Stuck On You). Voor het afsluitende instrumentale Rainforest nam Henrotay zelfs nog eens de dwarsfluit ter hand. Je voelt de bezorgdheid over de longen van de aarde zonder dat ze één woord zingt.

Yerra is een Ierse uitdrukking van afkeuring, ongeloof en waardevermindering of een magische combinatie van alle drie. Maar door ze te herhalen krijg je een dubbele negatie. En zo voelt deze doorstart van Candlebags ook, eentje van goedkeuring, geloof en waardevermeerdering.

4 maart 2023
Marc Alenus