Mogwai - KIN

Rock Action Records Glasgow

KIN

Dat Mogwai opnieuw aan een soundtrack bezig is, wisten we al een tijdje via de vrijgegeven tracks Donuts en We’re Not Done. Aan het eind van de zomer komt de plaat eindelijk uit, daMusic kon 'KIN' al beluisteren en goed bevinden.

 

'KIN' is een misdaadthriller met sciencefictioninslag, met onder andere Jack Reynor, James Franco, Zoë Kravitz en Dennis Quaid in de cast. De muziek die de Schotse band schreef bij de binnenkort te verschijnen film gaat verder op het élan van hun vorige scores. Net als bij hun composities voor 'Zidane: A 21st Century Portrait', 'Atomic' of de Franse topreeks 'Les Revenants' focust de band vooral op hun meer ingetogen en - ahum - cinematische kant.

Opener Eli’s Theme drijft op een duister pianothema met in de verre achtergrond dreigende gitaarmotiefjes; een track die je meteen grijpt en zo op 'Les Revenants' had gekund. De film konden we vanzelfsprekend nog niet zien, maar een song als Scrap lijkt dan weer perfect aan te sluiten bij het aangekondigde scifisfeertje van de prent. Flee borduurt daar op verder maar ligt evengoed in het verlengde van de weg die Mogwai vier jaar geleden insloeg met 'Rave Tapes'.

Songs als Funeral Pyre of Miscreants staan niet op eigen benen en dienen eerder het groter geheel van de filmscore. Titeltrack KIN neemt dan weer epische proporties aan, gedreven door synths die niet misstaan hadden op 'Disintegration' van The Cure (Mogwai heeft zijn bewondering voor de jubelarissen nooit onder stoelen of banken gestoken). Benieuwd in welke passage van de film deze compositie wordt gebruikt. Alvast niet in de eindgeneriek want albumafsluiter en meest poppy/uptempo track We’re Not Done is de End Title.

Voor fans van het luid-stil postrockwerk van Mogwai zal 'KIN' een aantal luisterbeurten nodig hebben. Wie al eens teruggrijpt naar hun eerdere soundtracks of hun recentere platen riskeert aan 'Kin' instant verslaafd te raken. U bent gewaarschuwd. Wie wacht op een live-uitvoering van de songs is er allicht aan voor de moeite want hun filmscores halen zelden of nooit de setlist (ook niet tijdens hun optredens op Dour en Cactus eerder deze zomer).

'KIN' verschijnt op 31 augustus bij Rock Action, het huis-, tuin- en keukenlabel van Mogwai. Ongeduldige fans kunnen de plaat al voorbestellen via mogwai.co.uk.

 
4 augustus 2018
Christophe Demunter