Godspeed You! Black Emperor - NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024 28,340 DEAD

Constellation Records

NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024 28,340 DEAD

Postrockbands hebben iets met niet-alledaagse titels, zo ook de Canadese veteranen in het genre Godspeed You! Black Emperor. Na voorganger 'G_d’s Pee AT STATE’S END!’ uit 2021, heet de nieuwe plaat: 'NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024 28,340 DEAD'. Een trieste verwijzing naar het dodental in Gaza op de dag dat het album werd afgewerkt. Op de dag dat deze recensie werd afgewerkt stond die lugubere teller al op 41.615 doden. In 2017 leverde Godspeed in Flanders Fields live de soundtrack bij de herdenking van één van de bloedigste bladzijden uit de Eerste Wereldoorlog, bijwijlen voelt deze nieuwe plaat als de soundtrack bij het televisienieuws over de oorlog in Gaza, waarbij de journalist gemuted werd en de muziek de waanzin van de beelden verwoordt.

Opener Sun Is A Hole Sun Is Vapors is een vijfenhalf minuten aanwakkerende drone die klinkt als de verstillende beelden van een drone (sic) die over een desolate stadswijk vliegt daags na een raid. Met lichte gitaar- en vioolaccentjes die de wanhoop van overlevenden tussen het puin een stem geven. Godspeed You! Black Emperor maakt geen albums met zes tracks als losse flodders, maar platen die je als geheel meenemen als een langspeelfilm. Babys In A Thundercloud borduurt verder op dat drony, aritmische patroon. De song drijft op een groove die heel hard doet denken aan Tortoise, maar na tien minuten alsnog ontaardt in vintage Godspeed, die ons heel hard doet uitkijken naar de nakende Europese concerten.

De songs op het album gaan verder op de songstructuur die we van de band gewoon zijn. Geluidjes die aandikken tot een armada aan instrumenten over je heen rolt, zich terugtrekt,en nog eens over je heen rolt. Kwatongen kunnen het gebrek aan vernieuwingsdrang noemen, voor ons voelt het een beetje als thuiskomen bij iemand met wie je ook zonder woorden een louterend gesprek kan hebben. Ondanks het beproefde recept met de gekende ingrediënten - ja, ook weer een fragmentje uit een interview met iemand - horen we in nummers als Raindrops Cast In Lead of Pale Spectator Takes Photographs ook bezinnende, (midden-)oosterse invloeden die echo's oproept van 'Dalmak' of latere platen van Silver Mount Zion spin-off Esmerine.

De tweede helft van de plaat begint zoals de eerste: Broken Spires At Dead Kapital is de eerste, ingetogen beweging (nu ja, veel "beweging" zit er niet in) van een compositie die zich tot het einde van het album uitstrekt. In Pale Spectator Takes Photograps gaat het haast sacrale, door viool gedomineerde geluid van Broken Spires At Dead Kapital over in een meer profane, duistere sound aangevuurd door jammerende gitaren en onheilspellende percussie. Je kan je wel iets voorstellen bij die fotograaf die de staat van de wereld aanschouwt en de lamentabelste menselijke exploten vastklikt. Wat overblijft, is grijs puin. Maar de titel van de slotsong, Grey Rubble - Green Shoots, doet vermoeden dat ook de leden van Godspeed You! Black Emperor groene scheutjes als sprankeltjes hoop zien opflakkeren temidden de wanhoop. Of is het in de gebruikelijke antikapitalistische discours enkel een sneer naar de economisch heropflakkering of "green shoot", die er na een oorlog atlijd komt, zoals ooit ook bezongen door Stereolab in Ping Pong ("Bigger slumps and bigger wars / and a smaller recovery")?

Terwijl de tweede helft van Grey Rubble - Green Shoots ons heel rustig richting het einde van 'NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024, 28,340 DEAD' brengt, hopen we dat de band heel erg uit dit album zal plukken voor de komende tour. Die hoop lijkt ons toch wel een betrouwbare indicator dat de plaat alweer een sterke worp van de Canadezen is en geenszins moet onderdoen voor wat ze de voorbije kwarteeuw al met ons deelden.

Godspeed You! Black Emperor staat op 16 oktober in een uitverkochte AB.

Lees ook onze recensies van ouder GYBE-werk:

G_d’s Pee AT STATE’S END! (2021)

Luciferian Towers (2017)

Asunder, Sweet And Other Distress (2015)

Allelujah! Don’t Bend! Ascend! (2012)

All Lights Fucked On The Hairy Amp Drooling (1994/2022)

4 oktober 2024
Christophe Demunter