Rudeboy Plays Urban Dance Squad feat. DJ DNA - Hufters en hufterinnen aller landen, verenigt u!

Zebrastraat, 5 januari 2023

Rudeboy Plays Urban Dance Squad feat. DJ DNA - Hufters en hufterinnen aller landen, verenigt u!

Wie dacht dat de kerstvakantie gelijk stond aan een concertwinterslaap, had het dit jaar mis. In de Zebrastraat in Gent kon je de voorbije twee weken terecht voor heel wat grote vaderlandse namen. Maar wij gingen donderdag eventjes mee over de grens voor de Nederlandse levende legende Rudeboy. Die status dankt de intussen achtenvijftigjarige Rudeboy vooral aan de tijd als frontman/brulboei bij Urban Dance Squad en laat het nu net die erfenis zijn die in Gent nieuw leven werd ingeblazen.

De tour, waarmee hij vorig jaar al meermaals in Belgie passeerde, draagt de naam 'Rudeboy Plays Urban Dance Squad feat. DJ DNA'. Dat laatste is geen detail, want terwijl gitarist Tres Manos, drummer Magic Stick en bassist Silly Sil waardig vervangen werden door huurlingen, is en blijft DJ DNA een hoeksteen van de UDS sound. Dat bleek ook in Gent, met als apoteose de exotisch muzikale wereldreis tijdens afsluiter Bureaucrat Of Flaccostreet.

Met welk type precisiebombardement Rudeboy en co. rond halfnegen de tent al meteen aan flarden probeerden te schieten, kunnen we helaas niet navertellen. Ondergetekende maakte de slechte inschatting dat Amenra om halfacht te combineren viel met Rudeboy om halfnegen, enkel gescheiden door een fietstochtje van drie minuten. De set van Amenra in het MSK liep uit zodat de tent aan de Zebrastraat al oververhit was tegen de tijd dat wij er aanbelandden.

No Kid smeulde nog na, terwijl Grand Black Citizen op het vuur mocht. De band plukte met even veel respect uit alle albums van Urban Dance Squad, ook al zinderen in de muziekgeschiedenis vooral de eerste twee platen als invloedrijke meesterwerkjes na. Het is een publiek geheim dat Rage Against The Machine nog meer woedend werd nadat ze in een Amerikaans zaaltje UDS aan het werk hadden gezien. Ook wij vonden Zack de la Rocha en kompanen vooral een goed doorslagje van deze Nederlandse helden, toen we een volstrekt onbekend Rage Against The Machine in de Vooruit voor Suicidal Tendencies zagen openen. Het waren de hoogdagen van Urban Dance Squad.

Van die hoogdagen zagen we anno 2023 slecht een schim, maar dat lag eerder aan het publiek dan aan de band. Rudeboy rapte en fulmineerde als vanouds, af en toe een militant danspasje wagend, DJ DJA plukte naar hartelust plaatjes uit de vintage flightcase (onder andere getooid met een Studio Brussel-sticker uit het jaar stillekens!).

Struggle For Jive, Happy Go Fucked Up en Demagogue nodigden ons bijna uit om het podium op te klimmen en te stagediven. Maar die keer indachtig dat we bij dergelijk kapriool tijdens een UDS-concert in Deinze met de vinger achter het oog van een toeschouwer terechtkwamen, bleven we wijselijk vooraan tussen de andere oudere jongeren staan. Rudeboy liet het niet aan het bonkende hart komen en bedacht ZebraWoods na Fast Lane met een welgemeend "Bedankt om te komen, jullie hufters en hufterinnen", waarna een exuberant Bureaucrat Of Flaccostreet de set met vuurwerk afsloot.

We hoopten een beetje op een extra bisronde met Deeper Shade Of Soul, maar de curfew in de woonbuurt was onverbiddelijk. Misschien wel terecht, want toen we een uurtje eerder aangefietst kwamen, dreunde UDS ons al een paar honderd meter op voorhand tegemoet. Na afloop kaartten we na met bezoekers, die ervan hadden genoten om een stukje jeugd waardig te herbeleven, maar ook met laatkomers die de band destijds nooit zagen, maar blij waren dat goedgemaakt te hebben. Wij begonnen onze avond in het Museum voor Schone Kunsten, maar Urban Dance Squad verdient wat ons betreft een prominent plaatsje in het Museum voor Minder Schone Kunsten.

Voor de afsluitende avond van ZebraWoods met het jonge talent NUÏ restten er nog tickets in de kerstoase.

Foto: Zebrastraat

8 januari 2023
Christophe Demunter