Hypnodrone Ensemble, Empusae, Monnik - Op de thee bij Consouling Sounds

N9, 2 november 2019

Hypnodrone Ensemble, Empusae, Monnik</b> - Op de thee bij Consouling Sounds

Consouling Sounds spreidt meer en meer de tentakels naar alle uithoeken van het land (en daarbuiten). Zaterdag hield de karavaan halt in Eeklo. Met Monnik, Empusae en Hypnodrone Ensemble bracht het Gentse label drie acts naar het Meetjesland, elk beklijvend op hun eigen(zinnige) manier.

Monnik bracht vorige maand zijn derde album ‘Bitteroogst’ uit. Als gimmick bij die release, is er nu ook Monnik-thee. Toen we rond halfnegen arriveerden in de N9 Villa (voor de oudere lezers formerly known as zaal ‘De Media’), hing er een heerlijk aroma rond de toog want een Consouling-medewerker deelde er kopjes van die thee uit. Net zoals dat aroma je neus binnendrong, zou de muziek van Monnik even later dat andere zintuig prikkelen en uitdagen.

Thibaud Meiresone, de man achter de eenpersoonsvennootsschap Monnik, begon ingetogen met zacht aanzwellend monnikgezang, maar de diepe klanken verzonken steeds verder in een voller wordende sound. Laagjes werden uitgesmeerd, thema’s werden als mantra’s herhaald als nam Monnik een "loop"-je met de werkelijkheid. De immer om de hoek loerende overdaad werd echter mooi vermeden. We konden ons ook niet van de indruk ontdoen dat Meiresone geen vakkundig ingestudeerd stuk bracht, maar zichzelf (en het respectvolle, stille publiek) een gezonde dosis improvisatie gunde. Zo merkten we enige aarzeling bij de eerste noot, toen hij zijn banjo ter hand nam. Net als een maandje geleden in Gent, werden we volledig ingepakt door de set van Monnik, tot de trip na vijfendertig minuten abrupt stopte.

Lang kon Meiresone niet bekomen, want nog geen kwartier later zat hij terug op het podium om zijn keel te lenen aan Empusae. Ook Nicolas Van Meirhaeghe had een nieuw album onder de arm, eveneens uit op Consouling Sounds. Zoals de naam van de plaat al doet vermoeden - ‘Iter In Tenebris’ is Latijn voor een tocht door de duisternis - bracht Empusae een veel donkerder verhaal, doorspekt met industrial, electro, ambient en, ergens achterin de set, een haast theatrale uithaal op gitaar. Straf optreden dat tien keer meer creepy binnenkwam dan die gelegenheidszombies en grijnzende pompoenen die de voorbije dagen ons pad kruisten. Als ze bij het Eurovisiesongfestival een Halloween-editie overwegen, zullen we alvast niet lang moeten zoeken naar een Belgische inzending!

De "hardest working man in the drone industry" is zonder twijfel de Canadees Eric Quach. Hij toert momenteel tegelijkertijd als zichzelf (onder de naam Thisquietarmy), als Some Became Hollow Tubes (een project met Godspeed-drummer Aidan Girt, waarmee hij vier weken geleden nog op de ’24h Deep Listening’ van Consouling Sounds aantrad) en als Hypnodrone Ensemble. In die laatste incarnatie verscheen hij in Eeklo, geflankeerd door gitarist Aidan Baker en drie (3!) drummers. We kenden dit project totnogtoe enkel van de live tape ‘Hunting Season Is Open!’ en keken dus heel hard uit naar dit optreden.

Hypnotiserend was het alleszins (drone was het ook, maar dat had u al begrepen als Quach in de buurt is). Beide gitaarprotagonisten zochten elkaar op en stootten elkaar af in een spannende jam, terwijl de percussionisten je tribaal en demonisch voortstuwden. Wegdromen was geen optie bij dit kwintet dat hinkelde van ambient postrock naar zalig chaotische apotheoses (en terug). Of de drie drummers en de twee gitaristen een muzikale veldslag tegen elkaar voerden, dan wel samen een hoger doel nastreefden, werd ons doorheen de set niet duidelijk. Hoe dan ook, wij lieten ons gewillig gevangen nemen door Hypnodrone Ensemble. (Na afloop gaven we ook graag onze centjes af aan de merch.)

Vergeet chocolade, bier en Manneken Pis. We mogen verdomd trots zijn dat we een label (of een community?) als Consouling Sounds hebben dat weinig alledaagse bands een deftige kans geeft en er ook nog eens mee de hort op gaat.

3 november 2019
Christophe Demunter