#2022Q&A - Bootsie Butsenzeller

#2022Q&A - Bootsie Butsenzeller

2022 was weer behoorlijk druk voor Bootsie Butsenzeller, muzikant / producer / dj / performer en nog vanalles, in de bevolkingsregisters terug te vinden onder de naam Geert Budts. Het is misschien eenvoudiger alle bands op te noemen waarin hij géén hand had. En nog had hij dit jaar tijd om enkele platen aan de mensheid te schenken. En het jaar is nog niet om. Dus wie weet wat er misschien nog op komst is?!?

Van welke platen uit 2022 heb je spijt dat je ze niet opnieuw voor het eerst kan horen?

Vermin Twins – 'Pop'

Verraderlijk vernuftig, vernieuwend, verbluffend, verfrissend en verrassend. En dat blijft zelfs na -tig luisterbeurten nog zo.

Condor Gruppe – 'Gulliver'

Ecologisch reizen zowel door de tijd als over de globe met Van Cleuvenbergen en de zijnen. Hun beste tot nog toe.

Innerwoud 'Furie'

Zweven in duisternis met soundscapes, Bartokiaans klassiek en abstracte noise door slechts één enkele contrabassist: Pieter-Jan Van Assche.

Stellar Legions – 'Stellar Legions'

De spacejazztraditie van Sun Ra heruitgevonden in het nu door ervaren rotten Andrew Claes, Bram Weijters, Fre Madou en Klaas De Somer.

Arabnormal – 'Offworld Peace'

Tweede plaat van de nieuwe band met Hickey Underworld-frontman Younes Faltakh, die de ninetiesrockliefde doorspekt met zijn Arabische roots met ook een geweldige bandnaam tot fijn gevolg.

Deze vijf songs uit 2022 blijven de komende jaren in mijn playlist staan.

Sekushi Quake

Op de valreep van het jaar (Sinterklaasdag) kwamen ze met de debuutsingle naar buiten, deze Antwerpenaren met onder meer Youri Van Uffelen (Deadman Orchestra, Drawings In Sound, Braakland), die buiten gitaar ook de productie voor zijn rekening neemt. Verslavend sexy spul met funk, krautrock en surftwangs.

Het Kruim Hittegolf

Ook weer een niet gezongen song van de hand van Gerry Vergult (Aroma Di Amore, Zool., Nasca) die ook lichtvoetig en verdomd groovy uit de hoek kwam.

The Golden Glows A Serpent's Lust

Dan toch ook maar eens vocalen en niet van de minste, namelijk die van onder meer Nel Ponsaers. De slang van de lust kronkelt eerst traag en verleidelijk rond een eenzame Wurlitzerpiano om dan uit te barsten in een broeierige jazzrockbrij.

Catherine Graindorge feat. Iggy PopThe Dictator

Belgische violiste en componiste waar de heer Pop blijkbaar al jaren fan van is. Na de doortocht op Jazz Middelheim is hij even blijven hangen en namen ze samen deze ep op, waarvan het titelnummer zo donker en doorleefd is, dat we er een beetje bang van worden.

Ellis Mane Come On

Maar vijf tracks kiezen uit een tsunami van ongelooflijk goede releases dit jaar, het blijft moeilijk. Maar we kiezen als vijfde in de rij voor een jeugdige debutante die op mijn radar kwam. Beetje zoals Lizz vorig jaar. Compromisloze pure aanstekelijke lentefrisse gitaarpop.

Welk artwork uit 2022 hoort thuis in een museum?

Butsenzeller/Zool.'Humanity/Empathy'

Tja, omdat ikzelf het artwork koos voor onze eigen plaat natuurlijk. Ik ben een grote Bert Lezy-fan, die naast een grapjas en heerlijk absurd sarcast, ook gewoon een heel goed observerend tekenaar is met goede smaak.

Bij welke plaat uit 2022 was de verpakking beter dan de inhoud?

Da's een moeilijke, want het leven is te kort om naar platen te luisteren die je niks doen. Laat staan daar dan ook nog eens iets over te zeggen. Uiteraard zijn er steeds platen waarvan je verwachtingen niet helemaal ingelost worden, maar dat is dan gewoon zonde en daar wil ik ook niks over kwijt. Het is al erg genoeg dat ik op openbare plekken geconfronteerd moet worden met muzikale bagger. En nee, ik luister niet of amper (meer) mobiel naar muziek.

Welke videoclip uit 2022 kan je blijven (her)bekijken?

Vermin Twins Mongroid

Net zoals vorig jaar toen ze na tien jaar de single Bare Bones/Spiritus uitbrachten met een compleet verbluffende en zelf gemaakte clip, was het dit jaar de single Mongroid uit 'Pop'. Micha Volders en Lotte Vanhamel zijn kunstenaars van een absurde planeet en maakten voor mij één der beste Belgische videoclips ooit.

Dit optreden in 2022 had eeuwig mogen blijven duren.

Voetvolk in het Openluchttheater, Deurne

Zelden zo'n symbiose van krautrock en hedendaagse dans gezien, zeker wanneer gitarist Elko Blijweert de gitaar doorgaf en al dansend mee opging in het geheel. Opruiend en ontroerend schoon.

Als er over één plaat en/of (muzikale) gebeurtenis uit 2022 een documentaire gemaakt moet worden, dan is het...

Scoundrels'Oh No! Not Again!'

Na meer dan dertig jaar zelf terug de punkroots opzoeken op vraag van gitarist-zanger en vroege muzikale mentor Patrick Delabie. Dat alleen al verdient een documentaire. Maar de hereniging en het opnameproces waren zo warm en fijn - de optredens zijn dat ook weer - dat ik dat wel eens wil terug beleven vanop afstand met de narratieve stem van Vic Dewachter erover of zo.

Bootsie Butsenzeller voorzag ook nog een eindejaarscadeautje. Doe er uw voordeel mee.

13 december 2022
Patrick Van Gestel