Vooruitblik Leffingeleuren 2023 - de zondag

Vooruitblik Leffingeleuren 2023 - de zondag

Laten we eerst even iets rechtzetten dat we in onze vooruitblik naar de vrijdag en de zaterdag schaamteloos over het hoofd zagen: Leffingeleuren wil ook een vijver zijn voor jong talent, en geeft hen een podium, aanhurkend tegen de muur van de kerk. Die Busker Street ligt op de (korte) weg van het cafe en de zaal naar de Apollo-tent. Je kunt er dus niet omheen. Blijf er af en toe eens hangen om ook die vijftien artiesten uit te checken. Elk jaar deden we er al zotte ontdekkingen. Nu, niet dat er verder niets te doen valt, want ook op zondag kun je op de andere drie podia terecht voor een twintigtal bands. Ook voor deze laatste dag pikken we er graag een handvol voor je uit.

Als Ão een Belgische band is, dan gaan we nooit meer buiten dit land op reis. Het viertal Ão vermengt westerse indietronica met nu eens wereldse, dan weer hemelse zanglijnen. Een adembenemend puike band die parels kweekt alsof het niets is. Maar, toegegeven, Ão is een coolere bandnaam dan Parelkwekerij. Het soort acts waarvan je over een paar jaar zal kunnen zeggen: "Ja, maar ik heb die wel nog in Leffinge gezien om halfdrie op een zondagmiddag".

Paris Paloma heeft 362.600 volgers op Tiktok en twintig miljoen views op YouTube. De jonge Britse maakt donkere, maar hoopvolle popsongs die voor een hele generatie adolescenten iets zeggen over hún leven. Het centrale instrument in de sound is eigenlijk gewoon haar stem. Beetje folk, beetje duister, beetje te ontdekken.

Zeg, staat er ook ergens zo'n typisch Britse band op de affiche? Ja hoor, zondagmiddag kun je in de Apollo-tent terecht bij Hotel Lux. De recente plaat werd geproducet door Bill-Ryder Jones (een paar jaar geleden zelf nog op Leffingeleuren), de man die grossiert in aanstekelijke rockmelodieen. Van Pulp tot Babyshambles, via een dozijn andere bands die je zondag na het optreden maar zelf moet invullen.

Stel dat er een app zou bestaan waarmee je ABBA omsmeedt tot een psychedelische Australische band, dan zou het resultaat eigenlijk gewoon naar de naam Sunfruits luisteren. Feelgood deuntjes op wat belooft een erg zomerse dag te worden. Wat wil je nog meer

Als je vreest dat je attention span tegen zondagavond om zeep zal zijn, dan kun je rond halftien bij Taqbir terecht. De songs van deze Marokkaanse punkband klokken zelden af boven de twee minuten. Collega (kvl) wikte en woog de band eerder dit jaar op BRDCST in de AB en noteerde: "We smeten ons in de draaikolk van de pogo-dans, een ceremonieel feest van harde gitaarmuziek, waarmee westerse nihilisten de wereld proberen te verbeteren". Het woord aardbeving durven we net niet in de mond nemen.

Tickets voor en info over het festival vind je hier.  Er zijn enkel nog dagtickets beschikbaar voor vandaag vrijdag en voor zondag.

15 september 2023
Christophe Demunter