Vooruitblik Leffingeleuren 2023 - de zaterdag

Vooruitblik Leffingeleuren 2023 - de zaterdag

Nog een paar keer slapen en dan luidt Leffingeleuren het einde van deze festivalzomer in. Waar het op vrijdag nog relatief gemakkelijk kiezen is, is de zaterdagaffiche toch iets drukker bevolkt. We proberen je een heel klein beetje door de keuzestress te loodsen.

Dit jaar heeft Leffinge een nieuw podium, genaamd Apollo, waarvan woensdagavond al een kiekje werd gelost. Zaterdag mag Echo Beatty er om 15u15 als eerste aantreden. Echo Beatty had evengoed een korte sessie bij duyster kunnen doen, maar we zijn blij dat we ons vijftig minuten lang mogen onderdompelen in het universum van nieuwe plaat 'Vision Glitch'.

Het concept is eigenlijk simpel: je organiseert een festival en je zoekt een band die er op eender wel moment van de dag meedogenloos tegenaan beukt? Gewoon Peuk bellen. Zaterdag kun je als vieruurtje kiezen tussen een wafel met slagroom of deze Limburgse muilpeer. Wij bieden nu al ons beider wangen aan voor een dreun.

Dat de portables niet verlegen zitten om een dubbele penetratie, wisten we al. De band speelde vorig jaar zowel een duyster-sessie als een regulier concert op Leffingeleuren. Dit jaar mag Runnner die dubbelslag overdoen. In de namiddag speelt de Californische band op het Apollo-podium, maar wij kijken vooral uit naar wat dit gezelschap later op de dag van plan is in de Kerk. Verwacht mooie indierock waar je de weerhaakjes eerder in de teksten dan in de muziek moet zoeken.

Doorgaans is Leffinge een vredig polderdorp, maar Deadletter zal daar zaterdag even vlug verandering in brengen. We zagen de jonge Britse band eerder dit jaar al knallen op BRDCST en Badlands. Een tip: als je graag mosselen eet in de brasserie naast De Zwerver, doe dat dan liever na het optreden van Deadletter dan ervoor...

Misschien wel de grootste ster-in-wording op de affiche, is Lael Neale. De Amerikaanse maakt ongevaarlijke songs die zich desalniettemin geniepig in je hoofd vasthaken (zie ook Lana Del Rey). Ook een mooie troostprijs voor hen die deze week niet tot bij Feist geraken in de AB.

Vroeg je je ooit af hoe een kruising tussen GWAR en de Teletubbies er zou uitzien? Wel, het antwoord wacht zaterdag op je in Leffinge en luistert naar de naam Henge. Ons is het nog onduidelijk van welke planeet ze komen.

King Hannah is een duo uit Liverpool, ze verleidden in het voorjaar in Kortrijk onze collega (ma) en onlangs palmden ze nog moeiteloos Pukkelpop in. Wie zong ook alweer First we take Kiewit then we take Leffinge? Net als Runnner mag King Hannah twee shows spelen, eentje op visite bij duyster.live en eentje in de grote zaal.

Ooit droomden we dat Robert Smith een plaat van The Folk Implosion producete. Die droom was geen bedrog en heeft zelfs een naam, Bar Italia. Extra vet aangeduid op onze planning voor zaterdag!

Leffingeleuren noemt zichzelf een ontdekkingsfestival. En Sergeant sluit daar mooi bij aan. De post-avant-garde-band (we vinden het maar uit hoor) gooit spannend eigenzinnig postpunk, krautrock en lofi in een betonmolen. Gaat verder waar Swell Maps meer dan veertig jaar geleden ophield.

De enige keer dat een kerk in Vlaanderen nog volloopt, is bij ons weten wanneer muzikale beschermengelen Ayco Duyster en Eppo Janssen in de dorpskern van Leffinge neerstrijken. Je las hierboven al dat duyster.live King Hannah en Runnner op bezoek krijgt. Maar je kan ook nog de razend beloftevolle Parisienne Aure en This Is The Kit-bandlid Rozi Plain (in april nog support voor Bill Callahan tijdens Les Nuits) meepikken. Een zalig rustpunt op een sowieso al zalig festival!

Tickets voor en info over het festival vind je hier.

Wie op zaterdag een aantal bands uit het lijstje hierboven wil checken, wacht best niet te lang meer want de officiele teller staat op '>95% van de tickets verkocht'. Maar ook voor de eerste festivaldag op vrijdag en de slotdag op zondag smelt het stapeltje resterende tickets zienderogen weg. Voor weekendtickets ben je intussen al een aantal weken te laat.

14 september 2023
Christophe Demunter