Vooruitblik Leffingeleuren 2023 - de vrijdag

Vooruitblik Leffingeleuren 2023 - de vrijdag

Met deze zonnige dagen zou je het bijna vergeten, maar de zomer van 2023 zit er wel degelijk zo goed als op. Traditiegetrouw wordt het festivalseizoen midden september afgerond in het West-Vlaamse polderdorpje Leffinge. Volgend weekend (van 15 tot 17 september) kun je drie dagen lang rond (en in!) de kerk van Leffinge bekende en minder bekende bands ontdekken. daMusic neemt alvast een kijkje op de affiche van de openingsavond, op vrijdag 15 september, en pikt er een aantal bands voor je uit.

Om halfacht mag Frankie Traandruppel het festival aftrappen. Rammelende garagerock waarvan enkel de bandnaam je je eraan herinnert dat de band niet echt uit de Amerikaanse underground komt, maar gewoon uit Vlaanderen.

Rond 2016 verdween The Hickey Underworld van de radar, maar vrijdag kan je de eigenzinnige band spotten in Leffinge. Ooit een band waarop we fier konden zijn en die anders klonk dan alle andere vaderlandse bands. Vrijdag in Leffinge zal dat wellicht net zo zijn.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs begint niet alleen waar belachelijke groepsnamen ophouden, de band uit Newcastle begint ook waar rock-'n-roll ophoudt. Vuil, zwaar en modderig. Varkens, quoi!

Als er één naam over de lippen gaat in 2023, dan is het misschien wel die van Tramhaus. De band uit Rotterdam verkent dansend de grenzen van de postpunk en speelde op een paar jaar tijd al een ijzersterke live reputatie samen.

Zomaar twee Nederlandse bands in onze lijst met tips. We ronden af met Nusantara Beat, een zeskoppige band uit Amsterdam, maar wel geworteld in Indonesie. Waar Altin Gün met verve slaagde om ons van Turkse psych te doen houden, zal Nusantara Beat je verleiden met de Indonesische variant. We zijn benieuwd!

Tickets voor en info over het festival vind je hier.

12 september 2023
Christophe Demunter