Sinner’s Day Special: voor de zwartgeklede meerwaardezoeker

Sinner’s Day Special: voor de zwartgeklede meerwaardezoeker

De vijfde editie van het W-festival vindt dit jaar, van 25 tot 29 augustus, plaats op het Klein Strand te Oostende, met de Noordzee op de achtergrond. De eerste dag vaart onder het vaandel ‘Sinner’s Day Special’ en moet de zwartgeklede meerwaardezoeker verleiden om af te zakken naar de koningin der badsteden. 

Eén en ander gebeurt met zeven inlandse en drie internationale namen. De momenteel in Berlijn residerende zangeres Zanias (nom de plume van Alison Lewis) kan u kennen van de bands Keluar en Linea Aspera, maar ze timmert ook solo aan de weg. Op 6 september verschijnt het nieuwe album ‘Unearthed’. VNV Nation staat dan weer bekend om de energieke live shows op festivals overal ter wereld vol aanstekelijke, dansbare elektronische muziek  Al kijken we, bij de buitenlandse deelnemers, vooral uit naar het Zwitserse trio The Young Gods, die we twee jaar geleden - ter gelegenheid van het comebackconcert in de Botanique - nog omschreven als waardig ouder wordende jonge goden van de industriële rock. Hopelijk bevestigen ze die reputatie op SD Special!

Uit eigen land prijken onder meer 'De Nieuwe Lichting'-laureaten Ramkot, The obsCURE (onze bekendste Cure-tributeband, die beloofd heeft ons te zullen terugflitsen naar de periode 1979-1984) en postpunk-cultband The Names op de affiche woensdag. Vroege vogels kunnen bovendien rond het middaguur reeds het eerste echte optreden van Pesch meemaken, het ebm-project bestaande uit leden van Red Zebra en Der Klinke, dat eerder dit jaar de geslaagde ep ‘Melba’ uitbracht. Benieuwd!

Er staan ook nog ‘Several Others’ geprogrammeerd in Oostende. Waaronder de jonge veulens van ‘afternoon headliner’ Whispering Sons, die onlangs met het gelijknamige album op de proppen kwamen. Wij hadden het geluk om de exclusieve releaseshow daarvan in Heusden-Zolder te mogen meemaken en waren danig onder de indruk. De band werd pas in extremis aan de bill toegevoegd en vormt voor ons één van dé redenen om dit festival niet links te laten liggen. 

De avond zal worden afgesloten door twee absolute legendes, twee pioniers van de Belgische elektronische muziek die trouwens vaak - al dan niet terecht - in één adem worden genoemd. Ook al is het al van 2003 geleden dat Front 242 nieuw studiowerk uitbracht, de loyale fanbase draagt de band nog steeds op handen en dit jaar vieren ze zowaar het veertigjarig bestaan. Een strandfeestje zonder weerga kondigt zich dus aan!

Zeg nooit nooit, moeten Dirk DaDavo en TB Frank gedacht hebben, toen hen gevraagd werd om nog één keer een (exclusief) reünieoptreden te spelen. Wij dachten nochtans in 2015 het definitieve afscheid van The Neon Judgement gezien te hebben in de AB, maar kijk… Een uitsmijter om mee uit te pakken, en meteen de laatste (?) kans voor de fans om zichzelf nog eens in trance te dansen op het ritme van Tv Treated, The Fashion Party of Chinese Black.

Tickets en alle praktische info over Sinner’s Day Special en het eigenlijke W-festival (van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus, op dezelfde locatie): https://w-festival.com/nl/. Voor een muzikale vooruitblik met onze favoriete nummers van de optredende artiesten kan u op zondag 22 augustus tussen 20 en 21 uur ook afstemmen op Lo Radio (www.loradio.be).

20 augustus 2021
Jan Vael