Rock Werchter 2017 - de vroege uurtjes

Voorbeschouwing

Uiteraard zijn het de headliners die de grote massa op de been brengen richting festivalweide. Uiteraard willen wij op Rock Werchter dit weekend (het weekend begint op donderdag!) allemaal Foo Fighters, System Of A Down, Radiohead en Arcade Fire zien. Maar kunnen we nog ontdekkingen doen op Rock Werchter? 

Ontdekkingen zijn altijd relatief, natuurlijk. De doorwinterde muziekliefhebber zal minder te ontdekken hebben op Rock Werchter dan de muziekfan die zijn muziekkennis van de radio haalt. Want terwijl Royal Blood en Foo Fighters doodgeknuffeld worden, hebben wij Thurston Moore of Tash Sultana nog nooit gehoord. Elf ontdekkingen met stip aan te duiden op het weekendschema!

DONDERDAG 29 JUNI

1. Prophets Of Rage

Terug te vinden op de Main Stage op donderdag en eentje waar we heel erg naar uitkijken. Het betreft Rage Against The Machine minus Zack de la Rocha plus B-Real van Cypress Hill en Chuck D en DJ Lord van Public Enemy. De bands vonden elkaar in hun woede jegens de presidentskandidatuur van Trump en gingen op tournee onder de slogan 'Make America Rage Again'. En daar hoorde ook nieuwe muziek bij.

Die veldslag is nu verloren, maar de oorlog geven ze nog niet op. Integendeel. Prophets Of Rage trekt nu de wereld rond onder de noemer 'Make The World Rage Again' en heeft een debuutplaat op stapel staan waarbij ze beloven niet ver weg te blijven van de politiek. Nog beter: er staan voornamelijk nummers van Rage Against The Machine op de setlist!

2. Whitney

In tegenstelling tot wat iemand ons onlangs vroeg, toen we zeiden zeker Whitney aan te stippen op hun schema, heeft Whitney niks te maken met Whitney Houston. Wie ‘Light Upon The Lake’ van vorig jaar al eens heeft opgelegd, weet waarom er eigenlijk geen excuus is om niet te gaan kijken.

Niemand heeft Whitney al mooier kunnen omschrijven dan Humo’s (jm). Daarom citeren we hem hier: "Er staan tien liedjes op en het zijn de mooiste liedjes die ik ken. Ik laat ze horen aan mijn dochtertje. Ze is nog maar één, maar telkens ik het plaatje opzet, laat ze haar innerlijke Bumba in de steek en zwemt er iets schrikbarend volwassens in haar ogen."

De bal is alleszins beginnen rollen voor Whitney, want eind oktober 2016 speelde de band niet één, maar twee concerten op dezelfde dag in de AB Club omdat het eerste in geen tijd uitverkocht was. En ook de reviews van het concert op Best Kept Secret onlangs waren lovend enthousiast.

Zien we je daar? Tegen 15u00 in KluB C.

3. Cigarettes After Sex

Het blijft een geniale groepsnaam en wat nog beter is: de muziek klinkt ook zo. De site van Rock Werchter heeft het over “sferische pop die aan satijnen lakens doet denken”. Wij zeggen daarop: welja. Wegdromen om 14u00 in de namiddag, het kan. En zachtjes wegkwijnen bij wat Greg Gonzalez – want zo heet hij echt, maar geef toe: de groepsnaam is beter – met Keep On Loving You van REO Speedwagon heeft gedaan, dat kan ook.

VRIJDAG 30 JUNI

4. Slowdive

Slowdive is misschien wel de meest vreemde naam in dit rijtje, want ze zijn nog heel vers op de affiche. Kaleo moest afzeggen; vervanging werd snel gevonden. Slowdive is - ondanks een totaaaaal andere doelgroep dan Kaleo - wel een mooie toevoeging, al is het vreemd dat deze shoegaze-/dreampopband zo vroeg staat en bij daglicht (ze treden al aan om 14.00 uur) en op de Main Stage terwijl ze zoveel beter tot hun recht zouden komen bij duisternis en in een tent.

Wij gaan dus supporteren, al was het maar omdat we vrezen dat de pareltjes verloren zullen gaan voor de gemiddelde Werchterganger. Begin mei bracht Slowdive een eerste, nieuwe album uit in tweeëntwintig jaar. Voorbereiding is alles.

Wie naar Slowdive gaat kijken moet en de volledige set van VUURWERK missen en een stukje Warhaus. Balen, maar Belgen, en dus relatief makkelijk op een andere plek later op het jaar eens te bekijken.

5. Maggie Rogers

We weten zelf nog niet goed wat we van Maggie Rogers moeten verwachten, want net als iedereen kennen wij alleen maar Alaska. Dat nummer heeft wel al twee miljoen streams op Spotify. Niet dat we daar veel belang aan hechten, maar het zegt toch iets. Dus wij gaan mee op ontdekkingstocht.

ZATERDAG 1 JULI

6. Tash Sultana

Zonder zwanzen: Tash Sultana is één van dé redenen waarom we uitkijken naar Rock Werchter. Ze is de openingsact in KluB C en heeft dus de ondankbare taak om op dag drie de prut uit de ogen van het publiek te wrijven, maar we zijn er zeker van dat ze daarin slaagt.

Veel belletjes doet ze nog niet rinkelen, maar ze is er ook nog maar tweeëntwintig. Ze leerde gitaar spelen op haar derde (!) en doet vandaag op het podium nog steeds alles zelf met de hulp van een loopstation à la Ed Sheeran. Vleugjes Ed en vleugjes Selah Sue, maar dan gewoon veel beter. Meest recente single Murder To The Mind staat hier regelmatig op repeat.

7. J. Bernardt

Nogmaals: ontdekken is relatief, maar aangezien de debuutplaat ‘Running Days’ van J. Bernardt – Jinte Deprez van Balthazar – nog maar net uit is, zou het ons niet verbazen dat weinigen deze naam al kunnen plaatsen. Blijf na Tash Sultana dus maar gewoon in KluB C rondhangen.

8. SOHN

Enkele jaren geleden, toen SOHN zijn debuut ‘Tremors’ uitbracht, voorspelden wij hem, aan de hand van nummers als The Wheel, een grote doorbraak. Maar het ziet er minder en minder naar uit dat die er ooit gaat komen, zeker nu de opvolger ‘Rennen’ een toch wat moeilijkere plaat is geworden.

Maar dat wil zeker niet zeggen dat je hem moet laten voorbijgaan. De laatste jaren heeft Christopher Taylor - de man achter SOHN - productiewerk gedaan voor Kwabs, BANKS en The Weeknd. En dat zegt al heel wat over het hokje waar we hem in kunnen plaatsen. Zijn debuut 'Tremors' van drie jaar geleden was een klein meesterwerk en vermengde al het voorgaande met een vleugje Radiohead. Wie dus naar SOHN gaat, houdt best van duistere pop en kan een beetje mysterie aan. Taylor treedt immers steevast op in een monnikspij, ook om 16u05 in de namiddag. The Barn is de plaats van het gebeuren.

ZONDAG 2 JULI

9. Noname en Benjamin Clementine

Voor de durvers hebben we op zondag niet één, maar twee zingende dichters in de aanbieding. De eerste mag er al aan beginnen om 14u00 in KluB C en laat zich Noname noemen. Ze groeit op in Chicago met de muziek van blueslegendes als Howlin’ Wolf op de radio. Als tiener leert ze Tupac en The Notorious B.I.G. kennen. De mix van de twee, dat is Noname vandaag. Ze begon haar gedichten te rappen en liep zo in de kijker. Op haar debuut ‘Telefone’ zingt ze een selectie van de interessantste telefoongesprekken die ze de jongste jaren had; een hoogst originele insteek. Ze roept herinneringen op aan De La Soul, Lauryn Hill en Nina Simone: niet te missen dus!

De weg, die Benjamin Clementine heeft afgelegd, leest als een sprookje. Al buskend in de metro ontdekt worden en een platencontract onder de neus geschoven krijgen; vervolgens je televisiedebuut maken bij Jools Holland en de Mercury Prize winnen voor je debuut. Klinkt geweldig allemaal, maar dan gaan we wel voorbij aan het feit dat Clementine vier jaar straatmuzikant is geweest voor hij dat contract toegeschoven kreeg, nadat hij van huis was weggelopen. Doorzettingsvermogen!

Het debuut werd uiteindelijk alleen maar een succes in Frankrijk en de nieuwe muziek is er niet makkelijker op geworden (op 15 september verschijnt zijn nieuwe album), maar wie durft, zal een mooi uurtje beleven in KluB C vanaf 17u05.

10. Thurston Moore Group

Ergens is het altijd jammer en onrechtvaardig om muzikale legendes zo vroeg geprogrammeerd te zien staan - zie ook Mark Lanegan Band - maar het is niet anders. Thurston Moore moet zich tevreden stellen met een stek om 14u30 in The Barn, maar zal er ongetwijfeld niet minder zijn zin om doen. Moore was lid (zanger, songschrijver, gitarist) van het legendarische Sonic Youth en staat nu voor het eerst sinds 2002 en voor het eerst onder eigen naam op de affiche van Rock Werchter.

Op zijn album 'Rock N Roll Consciousness' staan vijf nummers en toch klokt het af op tweeënveertig minuten. Het zal ons benieuwen wat Moore met zijn toebedeeld uurtje gaat doen.

28 juni 2017
Geert Verheyen