Rock Herk 2017: tien om te zien

Voorbeschouwing

Al voor de vijfendertigste keer zal vrijdag het startschot worden gegeven voor België’s gezelligste, alternatieve muziekfestival: Rock Herk. De aantrekkelijke line-up zorgde ervoor dat het festival al snel uitverkocht was. Als u reeds een ticket hebt bemachtigd, vindt u hieronder tien acts die u absoluut niet mag missen. In het andere geval raden wij u aan genoeg zakdoeken te kopen, zodat u vrijdag en zaterdag ongestoord kan wegkwijnen in zelfmedelijden.

Double Veterans (Club, vrijdag, 18:50)

Dit bassistloze trio, bestaande uit Lee Swinnen (Tubelight), Thomas Valkiers (The Crackups) en Niels Meukens (The Crackups), is zowaar het paradepaardje van de Belgische garagerock. Met ongepolijste garagerock als basis en invloeden uit punk en blues veroverden de heren al heel wat Belgische festivals. Geen idee waar we het over hebben? Luister eens naar hun overtuigend vrolijke plaat ‘Space Age Voyeurism’, dan zal u wel weten waar te beginnen vrijdag.

Tout Va Bien (Main, vrijdag, 19:20)

Nog meer talent van Belgische bodem. Al sinds zijn deelname aan ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel in 2013 gaat het hard voor singer-songwriter Jan-Wouter Van Gestel. Zijn muzikale blend van elektronica, percussiestukken en subtiele gitaarstrelingen blijken erg goed onthaald te worden door het grote publiek; met een goed gevulde agenda en dus een passage bij Rock Herk tot gevolg.

Dinosaur Jr. (Main, vrijdag, 20:50)

Een band die niet veel introductie nodig heeft. De heren van Dinosaur Jr. presenteren u al sinds 1984 de beste indierock. Ze (en dan bedoelen we natuurlijk vooral J Mascis) zien er misschien niet meer zo fris uit als in de beginjaren, maar dat wil niet zeggen dat ze vergeten zijn wat een goede performance is. Na een korte siësta in 1997 startte de groep in 2005 een uiterst succesvolle, nieuwe wereldtournee, waarin ze hun klasse nogmaals bewezen. Vorig jaar brachten ze zelfs nog een nieuw studioalbum uit, ‘Give a Glimpse of What Yer Not’, dat door alle trouwe fans met open armen werd onthaald. Verwacht u aan een optreden dat voor heel wat flashbacks en heimwee naar vroegere tijden zal zorgen.

Deez Nuts (Club, vrijdag, 21:40)

Liefhebbers van zware hardcoreriffs en numetal kunnen het hart dan weer ophalen aan de Australische band Deez Nuts. JJ Peters, de drijvende kracht achter Deez Nuts, zal u (soms al rappend) maatschappijkritische teksten voorschotelen (denk maar aan Hedonistic Wasteland), ondersteund door snerpende gitaarriffs en dynamische drums. Vergeet vooral uw oordopjes niet!

Millionaire (Main, vrijdag, 22:30)

Vervolgens haalt u best de Champagne boven voor Millionaire, al betwijfelen we sterk of u die daadwerkelijk het festivalterrein binnen zal krijgen. Gitaargod Tim Vanhamel en zijn gevolg vormen samen een verpletterende band die ergens drijft tussen rock, stoner en psychedelica. Na een stilte van tien jaar zijn ze nu - eindelijk! - weer terug. Dé comeback waar iedereen op hoopte. Tip: luister alvast eens naar hun nieuwe album ‘Sciencing’ en fris dan ook nog al die klassiekers op.

The Black Heart Rebellion (Club, zaterdag, 16:00)

Voor The Black Heart Rebellion begon het allemaal met het album ‘Monologue’, waarin ze braken met de traditionele hardcore en besloten een duisterder postrockpad te bewandelen. Die duistere ondertoon vormt sindsdien de rode draad doorheen hun muziek. Verwacht u dus niet aan een warm welkom, maar aan mysterieuze en dreigende gitaar- en baslijnen, die een nihilistische sfeer in de hand werken.

The Sheila Divine (Main, zaterdag, 19:30)

Deze Bostonse band staat garant voor heerlijk emotionele en melodische postpunk die vooral geliefd is in “The three B’s”: Boston, Buffalo en België. Na verschillende rustperiodes, die ruimte maakten voor nieuwe projecten als Dear Leader, heeft het trio zich opnieuw verenigd en zakken ze wederom af naar ons pietluttige Belgenlandje voor een unieke en vooral niet te missen liveshow.

Warhaus (Main, zaterdag, 21:00)

Na tien jaar zwoegen en zweten besloten de Balthazar-leden een sabbatjaar in te lassen. Gevolg: drie opwindende soloprojecten, waaronder Warhaus. Frontman Maarten Devoldere zet zijn bezwerende stem in om te zingen over de liefde en de ongrijpbaarheid ervan. Voeg daar zweverige gitaarklanken en diepe bassen aan toe en u krijgt een band van wereldklasse die u onder geen enkele voorwaarde mag missen.

Black Box Revelation (Main, zaterdag, 22:30)

Set Your Head on Fire’, dat is het legendarische album waarmee twee Belgische jongeren, Jan Paternoster en Dries van Dijck, in 2007 een gat in de Belgische en internationale markt sloegen. De garagerock met bluesroots werd al snel door nationale radiostations en internationale media opgepikt, waardoor hun carrière nog sneller uit de startblokken schoot dan Usain Bolt tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking. In 2012 schitterden ze al een eerste keer op het podium van het pittoreske Herkse festival. En nu zijn ze helemaal klaar om dat met nog meer pit over te doen. The Two Young Boys are back!

Booka Shade (Main, zaterdag, 0:10)

Al twee decennia lang draait dit iconische microhouse-duo mee in de elektronische muziekscène. Onder de naam Booka Shade brachten ze in die periode vijf albums uit met de nummers Body Language en Mandarin Girl als pronkstukken. Nee, dit keer dus geen boenkeboenkemuziek, maar eerder ravissante melodieën en wulpse beats die u ongetwijfeld naar hogere sferen zullen tillen.

Bovendien kan iedereen, die zijn goesting nog niet heeft gevonden, altijd even gaan rondsnuisteren tussen de handgemaakte hebbedingetjes en authentieke elpees op de kleine maar fijne vintagemarkt van Bazaar Bizar. Enchanté!

12 juli 2017
Jeroen Poelmans