The Blackbox Revelation Set Your Head On Fire

Pias Records
Set Your Head On Fire
Wij weten niet hoe het met u gesteld is, maar in deze donkere en duistere tijden kunnen wij af en toe wel eens een por gebruiken, die ons uit die dromerige bui terug bij de les brengt. Het was dan ook even schrikken, toen het geraas van de windhoos die ‘Set Your Head On Fire’ van The Blackbox Revelation met zich meebrengt op ons landgoed inbeukte. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. De materiële schade daarentegen was niet te overzien.


Hoewel ‘Set Your Head On Fire’ pas hun eerste langspeler is, zijn jonge honden Jan Paternoster en Dries Van Dijck niet aan hun proefstuk toe. Waar het duo in 2006 op Humo’s Rock Rally nog met het zilveren plak aan de haal ging, brachten de heren even later de gesmaakte ep ‘Introducing: The Blackbox Revelation’ uit. Herinner u de stormachtige single met veelzeggende titel Kill For Peace (And Peace Will Die). “Dé nieuwe Vlaamse rocksensatie bij uitstek” werd her en der geroepen. Voorzichtig en dat tikkeltje wantrouwig als we zijn sloten wij ons (nog) niet aan bij de commune. Na het beluisteren van dit schijfje echter, beschouwen wij onszelf als volgelingen.
 
Bijzonder straf hoe je van bij noot één tot het bittere einde - zo’n vijftig minuten later – met slechts twee rock-‘n-roll-hengsten dergelijke sound aan de man kan brengen. En ja, wij zijn ons er ten volle van bewust dat hetzelfde hen al voorgedaan werd door pakweg The White Stripes en The Black Keys. De gelijkenissen met de laatstgenoemde zijn overigens bij momenten bijzonder groot. In ons eigen landje echter, zijn we in de categorie furieuze duo’s – Madensuyu even buiten beschouwing gelaten – snel uitgeteld.
 
Eerste single I Think I Like You zet meteen de puntjes op de i. Met in de hoofdrol een vettige bluesriff die zo uit de versterker van pakweg Jon Spencer ontsnapt had kunnen zijn. Het gezellig ratelende Gravity Blues neigt bij momenten dan weer naar wat Paul Weller op zijn laatste ‘As Is Now’ deed, terwijl de slepende ballade Never Alone/Always Together ons meeneemt naar de diepste kerkers van een oud rhythm and bluescafé in de vroege ochtenduurtjes. Niets ontziend en duivels psychedelisch schreeuwt Paternoster splinterbom Love, Love Is On My Mind in gang, terwijl de drumvellen van Van Dijcks slaginstrument zowat de zwaarste mokers van het album moeten incasseren.
 
De heren doen tijdens Set Your Head On Fire en We Never Wondered Why waar ze goed in zijn, een welgemeende streep rock-‘n-roll op de kaart zetten. Beide songs kwamen, net als I Don’t Want It, vermoedelijk tot stand onder invloed van een behoorlijk hoge dosis adrenaline. En daarmee is meteen alles gezegd. Onze conclusie is dan ook dat The Blackbox Revelation met deze eerste langspeler een meer dan degelijke garagerock-plaat heeft gemaakt waarbij het vooral het hardere werk is dat blijft hangen. Op naar de volgende jongens!

November 8, 2008
Kevin Vergauwen