Pelagic Fest - voorbeschouwing

Pelagic Fest - voorbeschouwing

In 2024 viert Pelagic Records het vijftienjarig jubileum met een eigen festival in de Muziekgieterij te Maastricht op 24 en 25 augustus. Niet toevallig, want eerdere edities vonden plaats vlakbij thuisstad Berlijn, maar twee zalen in één complex vinden met de nodige capaciteit en faciliteiten bleek niet zo eenvoudig in de Duitse hoofdstad. Vandaar dat Pelagic teruggreep naar de ervaring van band-vlaggeschip The Ocean en in Maastricht strandde.

Uit de immense bandlijst van het label werden een aantal bands gekozen om op dit eerste Pelagic Festival in de lage landen op te treden. Er werd gekeken naar een recente release dit jaar en ook naar het logistieke. Vandaar dat we maar liefst vier Belgische bands tellen op de affiche. Het festival is trouwens zo goed als uitverkocht, maar via het Youtube-kanaal van het label kunnen de thuisblijvers alles volgen. Uiteraard kiezen wij dan voor de Belgische vertegenwoordigers. 

Thot (14:15 – 15:00 Grote zaal, zaterdag)

De nieuwste Belgische telg mag de spits afbijten, letterlijk en figuurlijk. De Brusselaars tekenden als laatste Belgische band bij het label en brachten er vierde album ‘Delta’ uit. Onlangs nog speelden ze zelfs op het toonaangevende ArcTanGent-festival. 

Hippotraktor (18:15 – 19:00 Kleine zaal, zaterdag)

‘Stasis’ blijkt een waardige opvolger te zijn van debuut ‘Meridian’. Overal waar Hippotraktor komt, maken ze indruk met de combinatie van Meshuggah- en Tesseract-riffs. De Mechelse band doet een dubbeltje dit weekend: eerst staan ze op Maanrock en daags nadien op het Pelagic verjaardagsfeest. 

B R I Q U E V I L L E (16:45 – 17:45 Grote zaal, zondag)

Zonder twijfel de meest mysterieuze Belgische groep uit het gezelschap. Geen album dit jaar, maar zo goed als. ‘IIII’ kwam eind 2023 uit en het album werd uitgebreid voorgesteld aan het Belgische publiek. We kennen niet veel donkere dreigende bands zoals deze uit Steendorp. 

Psychonaut (20:15 – 21:30 Grote zaal, zondag)

Als semi-headliner mag het trio van Psychonaut ‘Violate Consensus Reality’ nog eens in de verf zetten. Al uit sinds 2022, maar dat mag de pret niet drukken. Contrast en variatie zijn de twee belangrijkste facetten bij Psychonaut, zowel muzikaal als visueel. De rauwe, meeslepende shows staan als en huis. En dat weten ze maar al te goed bij Pelagic, sinds die promotour voor dat album met The Ocean and Pg. Lost. 

And So I Watch You From Afar (20:45 – 21:45 Grote zaal, zaterdag)

Als uitsmijter krijg je van ons nog deze Noord- Ierse band And So I Watch You From Afar vond recentelijk onderdak bij Pelagic Records, voorheen bij Sargent House. De instrumentale energieke postrockband kondigde trouwens aan dat ze komend weekend het nieuwe album 'Megafauna' in zijn geheel zullen uitvoeren op Pelagic Fest.

Tickets en info vind je hier.

23 augustus 2024
Bert Gysemans